Å kopiere en brudekrone

Å kopiere en brudekrone

Husker du artikkelen fra juni 2016 om det nystartede prosjektet med å lage en kopi av Borgarsyssel Museums brudekrone fra 1765? Vi er glade for å kunne fortelle at elevene ved gullsmedlinja på Plus-skolen i Fredrikstad nå er i gang med å lage kopien!

Alle detaljene på den originale brudekrona ble nøye gransket av elevene som skal lage kopien. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene.

Alle detaljene på den originale brudekrona ble nøye gransket av elevene som skal lage kopien. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene. - Lisens: Creative Commons License

For å kunne lage en så god kopi som mulig, hadde elevene behov for å se den originale brudekrona. Undertegnede hentet derfor fredag 25. november 2016 ut krona fra magasinet på Trollull, satte den forsiktig ned i transportesken som er spesiallaget til den og tok den med på en kjøretur til Fredrikstad. Der ventet spente elever og lærere på Plus-skolen. Selv om Bjørn Tønnesen tok mange bilder av krona under sitt besøk på Trollull i juni, fotograferte også elevene flittig. De studerte detaljene nøye og diskuterte seg imellom om teknikk, kvalitet på arbeidet, materialbruk og mere til. Det var helt tydelig at oppgaven med å kopiere brudekrona er svært interessant og spennende for dem.

Bjørn Tønnesen, rektor ved Plus-skolen, hadde invitert journalist og fotograf fra Fredrikstad Blad til å overvære seansen. Her kan du lese avisartikkelen. Initiativtagerne til hele prosjektet, Gro Staal Martinsen, leder i Østfold Husflidslag, og Bjørg Lundeby, husflidskonsulent i Østfold var også tilstede. Du kan lese mer om Østfold Husflidslag her.

Brudekrona skal være ferdig på nyåret i 2017, og vil da gis en fyldig presentasjon. I tillegg til selve krona skal det lages nåler for å feste krona på hodet/i håret. Per Ove Lindemark skal sveipe et skrin til oppbevaring av krona, også det bestilt av Østfold Husflidslag. Så oppfordringen er enkel: Følg med i neste episode av eventyret om brudekrona!

Hilsen en forventningsfull magasinforvalter, Hilde Serine Krogstad

Fra venstre: Gro Staal Martinsen og Bjørg Lundeby fra Østfold Husflidslag, og Hilde S Krogstad fra Østfoldmuseene sammen med den originale brudekrona fra 1765. Foto: Bjørn Tønnesen.

Fra venstre: Gro Staal Martinsen og Bjørg Lundeby fra Østfold Husflidslag, og Hilde S Krogstad fra Østfoldmuseene sammen med den originale brudekrona fra 1765. Foto: Bjørn Tønnesen. - Lisens: Creative Commons License