Ølbolle fra 1713 signert Thomas Blix. Kan sees i utstillingen Det store fallet på Fredriksten Museum
Ølbollen eies av Norsk Folkemuseum og er utlånt til utstillingen Det store fallet på Fredriksten Museum. Bilde: Norsk Folkemuseum

Bryllupsgaven, regentene og folket

Mai er tid for bryllup, men i år også for ny utstilling på Fredriksten Museum. Til den store utstillingen i anledning Karl XIIs død for 300 år siden, kommer det flere og flere gjenstander på plass fra egne og andres museumsmagasiner. Blant gjenstandene befinner det seg en 305 år gammel bryllupsgave.

Denne uken kom den store ølbollen fra 1713 som Norsk Folkemuseum velvilligst har stilt til disposisjon. Naturligvis behørig pakket og sikret, og fraktet av museets egen medarbeider.  Muligens var dette bollens første tur med toget, og da verken felttog eller opptog, men et godt, alminnelig norsk tog på skinner. Deretter ble den godt tatt hånd om inntil den var sikkert på plass i monteret, sentrert og justert. Nå skal den belyses i sitt nye, midlertidige hjem, og snart får den selskap av historiens blikk.

Dekorerte ølboller som denne ble brukt til servering av øl ved større anledninger, som dåp, bryllup, høytidsfeiringer og gjestebud. De var kunstverk laget av dyktige håndverkere, men også statussymboler. Bruken av ølboller holdt seg i utover på 1800-tallet, og i enkelte bygder kunne ølbolle være brukt ved bryllup opp mot midten av 1900-tallet.

Ølet sentralt i kulturen
Ølet som var og trolig fortsatt er sentralt i norsk folkekultur, treffer vi på flere ganger i historien om den store nordiske krigs avslutning i Halden. Var det kanskje øl Karl XII fikk av Maria Colbjørnsdatter da han ba om svagdricka nede i byen 4. juli 1716? Etter trefningen på Kirkebøen (slaget ved Enningdalens bro) slo norske offiserer selv ut over 500 liter øl fordi de var redd for at mannskapene ville ta litt for godt for seg av varene. Og svenskene tok anselige mengder øl i krigsbytte. For eksempel fra brudeparet som skulle gifte seg på Nordbakke sommeren 1717. Ikke en dråpe var igjen av de 460 literne som var gjort klar.

Forteller om folket og regentene
Hvorfor akkurat denne ølbollen? Fordi den forteller om folkets forestillinger, skikk og bruk og dekorativ glede, og en bildekultur som står i sterk kontrast til vår egen bilderike tid. Kanskje det var denne ene sjansen man hadde til å se samtidens størrelser, ikke bare høre om dem. Bollen forteller også noe sentralt om forholdet mellom folket og regentene.  Alt dette blir vår inngang til historien for 300 år siden. Det er vel verdt en skål?

Velkommen til Det store fallet – utstillingsåpning på Fredriksten festning 1. juni!