En gammel kamin vender hjem…

En gammel kamin vender hjem…

Havestuen på Elingaard ble bestemt skulle tilbakeføres til anno 1894.
I samme periode ble det også bygd et dobbelt trappeløp på utsiden av altanen –  etter sånn det så ut i tidligere tider.

Professor og malerikonservator Jon Brænne foretok nitidige undersøkelser av fargene og sammenholdt disse med bildet museet har i sin Sollem-samling – Dette bildet viser godseier Valheim sittende foran en kamin i Havestuen i 1919. Dette var noen av de spor museet fant, og viktige holdepunkter for restaureringen.

Havestuen som den så ut i 1919

Havestuen som den så ut i 1919

 Strien var strukket opp og malt i den blånyansefargen som ble bestemt. Dette ble utført av dekorasjonsmaler Axel Dahlgren (bosatt på Hvaler) – men ildstedet var ikke bevart og rommet manglet derfor prikken over i-en…

Jakten på den rette kaminen var dermed i gang! En etterlysning til landets mange forhandlere av gamle ovner ga intet resultat, men Seniorkonsulent Tove Thøgersen på Fredrikstad Museum ga ikke opp av den grunn.
Jo Sælleg i Drammen – en kulturhistoriker og kjenner av gamle hus – kunne heldigvis hjelpe med bestemmelsen av kaminen – Dette måtte være en Kværnerovn, mente han, han kjente nemlig til «broren» som sto i et fredet bygg i Drammensdistriktet og skrev seg fra 1890-åra.

Nå når vi visste kaminens identitet, satte vi i gang en etterlysning av kaminen – med finnerlønn for den som kunne spore den opp. Og da fikk vi endelig napp!
Gjennom en artikkel i bladet «Norske Hjem» fikk en dame på Frogner treff på sitt internettsøk da hun søkte etter noen som ville ha en gammel kamin… I bygården der hun bodde skulle det være piperehabilitering og eieren bestemte seg for å bytte ildsted – Så en søndag i oktober tikket meldingen inn til Fredrikstad Museum om at kaminen befant seg på Frogner og kunne bli Elingaards mot henting!
Stor var lykken blant de ansatte på Fredrikstad Museum, og Tove Thøgersen ordnet med henting av kaminen umiddelbart. 

At den var tyngre enn forventet og en svær traktor måtte til for å løfte den inn i herregården, hører også med til historien, og når de ansatte på museet i tillegg trådde til med rå muskelkraft,  kom kaminen endelig på plass i sitt nye hjem i herregårdens nyrestaurerte havestue. 

Nå er kaminen hjemvendt og Havestuen komplett  – til stor glede for både museet og publikum i årene som kommer!

Kaminen på plass i havestuen

Kaminen på plass i den nyrestaurerte havestuen. Foto Christine Lande