«En på hvert gatehjørne» – de gamle drikkevannsfontenene

«En på hvert gatehjørne» – de gamle drikkevannsfontenene

Vannfontenene har røtter helt tilbake til før Kristi fødsel og de gamle greske byene, og hadde sin storhetstid under barokken på 1600- og 1700-tallet. Når drikkevannsfontenene dukket opp for første gang er usikkert, men de var et vanlig syn i bybildet i forrige århundre. På begynnelsen og midten av 1900-tallet bugnet det av drikkevannsfontener, ja det var nesten en på «hvert gatehjørne». Hvem husker vel ikke drikkevannsfontenene i skolegården for eksempel?

De eldste drikkevannsfontenene var laget i støpejern, men de kunne også være laget i betong, metall eller porselen, avhengig om de var montert ute eller inne.  Til å begynne med sto ofte spruten på permanent, men etter hvert fikk man fontener hvor strålen ble utløst ved hjelp av en knapp. Å drikke vann fra en frittstående vannsøyle er mer hygienisk og oppvask- og miljøbesparende enn å drikke vann fra glass eller flaske. Dette er også noe av grunnen til at drikkevannsfontenene nå har fått en renessanse både i Norge og Danmark.

Dersom noen vil drikke fra en ekstra sunn drikkevannsfontene, anbefales den ved Olavskilden på Hadrians plass på marinen i Trondheim. Kilden skal ha dukket opp på den plassen hvor Olav den hellige først ble gravlagt langs Nidelven. Den er nå dekket over, men vannet er lagt i rør ned til drikkevannsfontenen på Hadrians plass – se: https://digitaltmuseum.no/011085442319/olavskilden-st-olavs-kilde?aq=text%3A%22drikkefontene%22&i=0

Borgarsyssel Museum har en drikkevannsfontene i støpejern som i mange var i bruk foran museets administrasjonsbygning. Den er ikke lenger operativ.

Kilder:

digitaltmuseum.no

snl.no

wikipedia