«Det kom fire vintrar for seint»

«Det kom fire vintrar for seint»

Torsdag 4.mai var det duket for Kunnskapens Borg på Storedal. I anledning Magnus Blinde, eller Kong Magnus Sigurdssons 900 års jubileum ble foredragsrekken flyttet ut til naturskjønne omgivelser på Storedal.

Med Ode til lysets klanger, strålende sol og kvitrende fugler ble det dannet en flott ramme for kveldens foredrag. Foredraget ble holdt av Professor i historie ved UiO, Hans Jacob Orning, og forsker ved Forsvarsmuseet Knut Arstad. Tilhørerne fikk ta del i en diskusjon om Kong Magnus var udyktig eller uheldig sett i lys av hans renommé. Magnus regjerte i en tid etter et samkongedømme i Norge etterfulgt av uroligheter og borgerkrig. Kan denne bakgrunnen forsvare hans ettermæle? I følge diskusjonen som ble tatt opp under foredraget er det hans udyktighet som er vektig med tanke på hans strategkunnskaper, og som følge av feider, refs og hevn.

Da Magnus døde under slaget ved Holmen Grå skal han ha ytret:»Det kom fire vintrar for seint», og det kunne de oppmøte istemme med bakgrunn i hans triste skjebne han nok ei klarte å forsone seg med.