Folksomt foredrag på Folkenborg

Om lag 70 besøkende tok turen til Folkenborg museum da tidligere krigsfange Rolf Haavik (91) gjestet som foredragsholder torsdag 18.oktober.

Haavik fortalte om sine yngre dager der han var med i en motstandsgruppe og fikk seg jobb på et trykkeri i Haugesund. Med glimt i øyet tok han oss med på en ferd på mer enn 60 år tilbake i tid. Tyske soldater som holdt vakt på trykkeriet måtte rømme trykkerilokalene etter jakt på frisk luft da Haavik skrudde opp ammoniakk-tankene. Da hadde han «god tid» til å trykke opp egne kopier, og før soldatene kom tilbake til trykkeriet hadde Haavik plantet kopiene på rygg og mage, godt skjult av klær. Haavik og en gjeng med andre politiske fanger ble fengslet i Haugesund, og her måtte de dele celler med andre småkriminelle. Haavik forteller: «Det verste var ikke det å sitte i fengsel i tre-fire uker, men at han jeg delte celle med viste seg å være onanist».

Videre fikk vi høre om hans opphold på Grini fangeleir: «Det var i grunnen flott å komme til Grini, for her skinte jo sola! I Haugesund var det bare regn».  Haavik fortalte om keramikkverkstedet i kjelleren, der han var så heldig å få arbeidsplass da en medfange gjorde opprør og ble drept av tyske vakter. Keramikkverkstedet fungerte også som en suvernirbutikk der løslatte fanger bytta til seg et minne fra oppholdet. Her var det potet og tobakk som var valuta blant fangene.

På det meste satt det over 5000 fanger på Grini, og tidlig året 1945 ble Haavik og andre fanger overført til andre steder. Haavik var en av de som skulle bli transportert fra Grini til Moss der et tysk skip ventet på de, men grunnet busshavari ble de altså transportert og overført til nye Momarken fangeleir. Momarken fangeleir lå der Momarken travbane ligger i dag, midt i Mysen. Da de kom til fangeleiren hadde de ingenting, og ingenting var klart. Det var verken mat til fangene eller de tyske soldatene, og fangene streiket helt til det kom mat til leiren. Her skulle fangene bidra til å bygge opp Momarken fangeleir, og det var store planer for leiren. Heldigvis kom freden 8. mai 1945, og fangene på Momarken ble satt fri. 9. mai 1945 møter Mysens befolkning opp på Mysen stasjon, og tusen mennesker hedret de løslatte fangene.

Blant kveldens publikum var det flere som hadde minner rundt frigjøringsdagen og løslatelsen på Mysen. Med Haavik som tidsvitne og et engasjert publikum er nok dette et foredrag vi sent vil glemme!