Laster Hendelser
  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Rettsaken mot giftpresten Lindbäck – en forestilling på Kanalmuseet

Lindbäck i fengsel. (foto L. Jonsson)
3. februar 2019 // 16:00 - 17:30

I 1865 ble Presten Anders Lindbäck fra Silbodals forsamling i Värmland, stilt for retten. Rettsaken fant sted i Långelanda Tinghus, ikke mer enn 3 mil fra der hvor Ørje Brug hadde sin virksomhet på samme tid. Prestens forbrytelser fikk stor oppmerksomhet i sin samtid. Hans mordvåpen var giften arsenikk, som han blandet i nattverdsvin og ga sine sognebarn.

Den religiøse handlingen, som skulle gi de fattige i skogsbygda håp og tilgivelse, tok isteden deres liv. Året 1864 drepte han tre personer. Antagelig forsøkte han å drepe ytterligere minst fire personer, men de var heldige og overlevde den dødelige dosen. Bortsett fra det siste offeret var disse menneskene «fattighjon» som var avhengige av kirkens hjelp for å overleve. Det var omstendigheter rundt det siste drapet, som skulle avsløre prestens grusomme handlinger.

Hva som var motivet til ugjerningen, har blitt diskutert av mange opp gjennom historien. Var mordene økonomisk motivert på forsamlingens vegne, eller var det barmhjertighetsdrap, slik han selv ville ha det til? En tredje teori er at Lindbäck var en stormannsgal psykopat, som så seg selv som Guds utsendte hjelpemann, som skulle eliminere de elementene, som ikke kom samfunnet til nytte. Noe endelig svar på dette får vi nok aldri. Presten hengte seg i fengselet i Karlstad, like etter at saken hans var avsluttet for andre gang. Begge ganger ble han funnet skyldig.

Forestillingen  «Rettsaken mot giftpresten Lindbäck», har tidligere blitt vist i Tinghuset i Långelanda, Årjeng, som er Sveriges eldste tinghus. Det lokale teaterlaget har nå tatt turen over grensen, for å vise stykket i den staselige brugshallen på Haldenvassdragets Kanalmuseum. Billetter kan kjøpes på Ticketco.no Forestillingen er et samarbeid med Østfoldmuseene. Teksten, som tar utgangspunkt i Gösta Karlssons manus «Först ordning på jorden» vil fremføres med både norsk og svensk tekst.

Sponsor:

februar 03 2019

Arena:

Haldenvassdragets Kanalmuseum

Engebret Sootsvei 13
Ørje, 1870 Norge

+ Google Map