Stabburet på Berg Bygdetun (Foto Lillian Nyborg, Østfoldmuseene)
Stabburet på Berg Bygdetun (Foto: Lillian Nyborg, Østfoldmuseene)

Hvor mye veier stabburet på Berg Bygdetun?

Oppdatering pr 3. januar: Konkurransen er nå avsluttet og den heldige vinner er Geir Jørstad fra Tistedalen. Museumskort til Østfoldmuseene (gratis inng i 12 mnd)  og marsipangris er på vei til Tistedal. Vi gratulerer!  Og om du lurer på hva svaret var: Vekten på stabburet er 15 tonn!

Stabburet på  Berg Bygdetun i Halden har i dag hatt en luftig opplevelse. En stor løftekran har vært i aksjon for å løfte og flytte bygget – for nå skal stabburet få nye stabber.

Konkurranse: –  Hvor mange kilo eller tonn tror du stabburet på Berg Bygdetun veide?
Gjett vekten innen søndag  18.desember kl. 23.00. Send oss mail: lilnyb@arkiv2.ostfoldmuseene.no
Mandag 19.desember  vil vi gå igjennom mottatte forslag og trekke/kunngjøre en vinner.

Og den heldige vinner får Museumskort (gratis adgang til alle våre museer i 1 år) – og siden det er jul – en deilig marsipangris!

Om stabburet på Berg bygdetun
Stabburet er nå plassert noen meter lenger øst på tunet. Der skal det bli stående inntil det har blitt støpt nytt fundament for bygget og nye stabber er laget. Flyttingen av stabburet er et første skritt i sikringen av dette bygget. Grunnen under stabburet skrår og er svært sandholdig. Massene i grunnen har med tiden blitt vasket ut og hele bygget har stått i fare for å gli ut. Dette har utgjort en betydelig sikkerhetsrisiko både for bygget, men ikke minst for folk som ferdes på bygdetunet. Stedet er et yndet turområde for både barnehager, skoler og lokalbefolkningen. I tillegg til at stabbene skal erstattes, skal tre av bunnsvillene som enten er knekt eller i ferd med å knekke, byttes ut. Arbeidet med sikring og restaurering av stabburet vil stå ferdig i løpet av første halvår 2017.

Stabburet på Berg Bygdetun sto opprinnelig på gården Juver i Rokke, utenfor Halden. Det ble flyttet til bygdetunet i 1965 etter at Berg kommune hadde kjøpt det tre år tidligere. Stabburet sies å være fra midten av 1700-tallet og er laget av materialer skåret på gårdens egen sag. Bygningen har to etasjer med en innvendig trapp opp til andre etasje.

Husk da altså: – sende inn ditt vektforslag – innen søndag 18.desember kl. 23.00!

Stabburet til vers på Berg Bygdetun (Foto Lillian Nyborg Østfoldmuseene)

Stabburet til vers på Berg bygdetun. (Foto: Lillian Nyborg Østfoldmuseene)