Karl XIIs kaffe fra Ørje kaffebrenneri kan kjøpes i museumsbutikken.

Lanserer kongelig kaffe!

I helgen er det julemarked på Fredriksten festning, og det gjøres klart i julebutikken på Fredriksten Museum. I dag kom Lars Johansson fra Ørje kaffebrenneri for å levere årets nyhet: Karl XIIs kaffe! Kaffen er brent lokalt på Ørje og fåes i både filtermalt og som hele bønner.

Annie Mattsson

Annie Mattsson er litteraturviter og forsker om kulturbutbyte ved Uppsala Universitet. Karl XII, kaffe og nyhetsoppslag over hele verden om svenske, eller tyrkiske, «köttbullar» var temaet for innlegget hennes på historieseminaret i høst. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger

Det er godt kjent at Karl XII var kaffedrikker. Karl XII og hans hær var i det Osmanske riket i nesten seks år, fra 1709-1714. Svenskene ble svært inspirert av årene i det Osmanske riket, og Kongen sendte vitenskapelige ekspedisjoner til bl.a. Egypt, Palestina og Syria. De samlet sammen verdifulle gjenstander, og dokumenterte det de så med tegninger.

Her ble svenskene også introdusert for tyrkisk kaffekultur. Om dette kulturmøtet foreleste Annie Mattsson, litteraturviter og forsker ved Uppsala Universitet, på historieseminaret i Halden tidligere i høst.

Sammen med janitsjarmusikk og kålruletter, samt låneord som turkis, appelsin og kiosk, er kaffen eksempler på ting som ble bedre kjent her i Norden delvis takket være Karl XIIs opphold i det Osmanske riket. Karl XIIs kaffe fra Ørje Kaffebrenneri selges i et svært begrenset opplag i julebutikken på Fredriksten Museum.

Helgens julemarked på Fredriksten festning arrangeres av Halden Turist. Mer info her: Julemarked på Fredriksten

Lars Johansson, Ørje kaffebrenneri og Andreas Pedersen, Østfoldmuseene, håper kaffen blir populær!

 

Karl XIIs kaffe fra Ørje kaffebrenneri – kongelig kaffe til julekakene kanskje?