Elingaards Havestue – tilbake til 1894

Elingaards Havestue – tilbake til 1894

På Elingaard Herregård foregår det for tiden restaureringsarbeider i Havestuen. Det er en bevilgning fra Fylkeskonservatoren som muliggjør at vi nå kan gi Havestuen et tidsriktig preg – som besøkende kan få oppleve til sommeren. Vi gleder oss til å vise frem det ferdige resultatet!

Interiørene på herregården har endret seg i takt med tidens mote og fargevalget har vært deretter. Nye eiere opp igjennom tiden har gjort sine forandringer. Etter en nitidig fargeundersøkelse, utført av Jon Brænne, ble det funnet opp til 18 lag maling. På grunnlag av dette har man bestemt å tilbakeføre interiørene til 1894.

Hvorfor dette tidspunkt? Jo, fordi i 1894 ble det foretatt en branntakst på bygningen, og der fortelles det at en ny veranda da ble oppført utenfor Havestuen.  Det var Paul Emil Finne som på denne tiden eide Elingaard og hans hustru, som het Anna Sophie Huitfeldt, –  navnet røper at hun var i familie med de tidligere Huitfeldteierne på Elingaard.
I Finnes tid ble Havestuen bygd om, og det er slik vi nå vil gjenskape den. Utvendig ble det doble trappeløpet etablert og veranda i annen etasje – slik sydfasaden nå fremstår etter gjenoppbyggingen i 2015.

Elingaard herregård med nyrestaurert havestue utvendig, fra 2015. Foto Tove Thøgersen.

Elingaard herregård med nyrestaurert havestue utvendig, fra 2015. Foto Tove Thøgersen.


Maler Axel Dahlgren er nå i aksjon i Havestuen – se bildene, og bak nyere lag med plater fant vi også sporene etter den gamle kaminen. Denne ble avbildet i 1919 (foto i svart/hvitt), og vi jakter nå på en slik – så er det noen som kan hjelpe oss med å finne en slik støpejernskamin vil vi være svært takknemlig.
Ta kontakt med Tove Thøgersen på tovtho@arkiv2.ostfoldmuseene.no / mob. 906 47893 om du trenger detaljer, eller kan hjelpe oss med jakten på rett kamin.

I sommer kan dere besøke Elingaard herregård – og oppleve den flotte havestua etter vår make over a la 1894. Våre åpningstider i sommer vil være søndager og onsdager kl 12.00 – 16.00 fra 25. juni – 27. august.

Fredrikstad Museum takker Fylkeskonservatoren for denne muligheten – og vi gleder oss til å vise frem resultatet.