Deltakere på bakerovnskurset. Bakermester og kurslærer Nils Halkjær til høyre. Foto: Morten Skadsem - Lisens: Creative Commons License

Populært bakerovnskurs på Fredriksten festning

Østfoldmuseene inviterte nylig til bakerovnskurs for folk som ønsker å være frivillige. Dette var et prøveprosjekt som viste seg å være veldig populært. Kurset ble holdt i de gamle ovnene på Fredriksten festning med 25 deltagere pluss bakersvenner. Deltakerne kom fra alle kanter av Østfold.

Bakermester Nils Halkjær har lang erfaring med de gamle ovnene, og hadde tatt turen fra Danmark for å være lærer på kurset. En større kapasitet på området kunne vi neppe få. En inspirerende lærer med god medhjelper i Karsten Wiig, som var Nils Halkjærs første lærling i Halden. Karsten hadde fyrt opp ovnen på Fredriksten festning tre dager i forveien!

Vi bakte soldatbrød og olivenbrød, julekake og kanelsnurrer i tillegg til surdeigsbrød. Masse deilig bakverk å ta med hjem for alle.

Erfaringsgrunnlaget blant kursdeltagerne var selvsagt varierende, men alle var like lærevillige og ivrige. Det ble undervist i baketeknikk og fyringsprosess i stenovner, store som små.

Alle deigene unntatt surdeigen var blandet ferdig på forhånd. Vi jobbet med setting og forming av brød, kaker og snurrer. Bake-, mel- og gjærteori var også veldig nyttig.

Alle kursdeltakerne var svært godt fornøyde med kurs og læremester. Og positivt for museet er det at alle stiller seg til disposisjon for framtidig innsats ved de forskjellige avdelingene.

Det som blir utfordringen nå i ettertid, er for deltakernes del for det første at de får praktisert teorien og teknikkene de lærte, for det andre finner mulighet til å praktisere på en vedfyrt steinbakerovn.

Det er allerede flere som har meldt sin interesse for å være med Karsten Wiig når han skal fyre opp ovnene før årets julemarked på festningen. De vil da få viktig erfaring med de gamle ovnene, for i anledning dette kurset var ovnene fyrt opp på forhånd, noe annet ville tatt for lang tid.

Dette er et spennende skritt videre med rekruttering av frivillige og bruk av museet attraksjoner.