Trille. Foto Bjørn Høie

Den nye familievogna

For godt og vel 100 år siden kjøpte en familie på en større gård i Rakkestad ny hestevogn. Denne skulle brukes til «fin» kjøring; til kirke, til selskaper og annen persontransport. De kjøpte en såkalt trille.

Selv om vogna ved første øyekast ligner en helt vanlig trille, er det flere detaljer som peker mot noe spesielt. For det første har vogna gummibelegg på hjulene, noe som bare eksklusive kjøretøy for bybruk ble utstyrt med. Den har hjulskjermer og fløy av lakklær på jernramme. Bak på vogna er det er et romslig sete for en tjenestegutt. Vogna kan kjøres med både én og to hester. I motsetning til vanlige to-hesters drag er denne forberedt for en kontinental kjørestil hvor hestene går ved midtstang og trekker i lærreimer. På navkoppene kan vi se at den er produsert hos en av de mest fornemme vognfabrikanter i København, nemlig F.C. Schulz.

Navkopp. F.C. Schultz, Kiøbenhavn. Foto Bjørn Høie

Vi har lite historikk på selve vogna og dens tidligere eiere. Det er heller ikke sikkert at familien kjøpte vogna som ny. Østfolds herregårder hadde tett kontakt med utlandet og praktiserte kontinental livsstil og mote i alt. Ofte kom «umoderne» saker på salg, og de fant gjerne nye eiere på de brede bondebygdene. Denne vogna kan godt være et slikt eksempel. Dette kan forklare hvordan «ponnivognen» (trille på dansk) fra København kom til Rakkestad.

Bygda hadde også en egen vognfabrikk (Mjørud) som lagde alle slags hestekjøretøy, også såkalte triller. Slike vogner var veldig ofte bestillingsvare – man kunne velge i størrelse, utstyr, polstring og farger, alt etter kundens ønske.

Folkenborg museum foretar i år en omfattende revisjon av sin samling av hestekjøretøy for personbefordring. Samlingen teller i overkant av 60 kjøretøyer. Alle disse gjennomgås nå på nytt, rengjøres, fotograferes, beskrives på nytt og registreres i databasen PRIMUS. Dette skal etter hvert legges ut på den nasjonale databasen «Digitalt Museum». Samtidig får enda flere av museets kjøretøy bedre oppbevaringsforhold.

Lærtrukne deler på fremre del av vogna. Foto Bjørn Høie

Lærtrukne deler på fremre del av vogna. Foto Bjørn Høie

 

Museets konservator, Bjørn Høie, har omfattende kunnskap om hestekjøretøyer. Han har skrevet boka «Hest og vogn i Norge», en grunnleggende bok som beskriver personkjøretøy, deres konstruksjon, produksjon, bruk og mangfold. Han har utført registrerings- og dokumentasjonsprosjekter ved andre norske museer og ved de kongelige samlinger. Dessuten har han blitt benyttet som foredragsholder i Norge og utlandet.

I tiden framover vil vi her på Østfoldmuseenes nettsider og på Digitalt Museum løpende legge ut nyregistreringer av Folkenborgs samling av hestekjøretøy.

Er du interessert – så følg oss framover. Har du spørsmål, så er du velkommen til å kontakte Bjørn på hans mail: bjohoi@arkiv2.ostfoldmuseene.no