Fra bunkeren ved utkanten av Borgarsyssel Museum. Foto: Espen Nordenhaug
Fra bunkeren ved utkanten av Borgarsyssel Museum. Foto: Espen Nordenhaug

En tysk radiosending fra 1942

Månedens gjenstand januar 2015. Klikk på bildet over for å høre radiosendingen. Lydklipp: Forsvaret

Kan en lyd være en museumsgjenstand? Å, ja, men det er kanskje ikke det første man tenker på når man ser for seg månedens gjenstand! Lyder er viktige kilder til informasjon til historien vår. I januar vil månedens gjenstand være et opptak av en tysk radiosending fra juleaften 1942, en propagandasending fra fronten.

Bunkeren på Borgarsyssel Museum, januar 2015. Foto: Espen Nordenhaug

Bunkeren på Borgarsyssel Museum, januar 2015. Foto: Espen Nordenhaug

I år er det 70 år siden Norge ble frigjort fra tysk okkupasjon. På Borgarsyssel Museum bruker vi anledningen til å se tilbake på en godt skjult, men fascinerende fortelling fra krigen. Under torv og mose, i utkanten av Borgarsyssel Museums anlegg ligger nemlig en av Norges best bevarte bunkere. Bunkeren ble bygget i 1942 og inngikk i et forsvarsanlegg som omfattet løpegraver, dekningsrom og bunkere på begge sider av St. Mariegate. Bunkeren ble bygget av nordmenn utskrevet til arbeidstjeneste i regi av Organisasjon Todt og hadde åpen siktlinje mot Sarpebrua – som var et viktig område å forsvare dersom Sarpsborg skulle bli angrepet.

Behovet for å minnes krigsårene var ikke særlig presserende i Norge etter frigjøringen – det var en tid for å se fremover og kanskje også skjule minnene fra okkupasjonstiden. Bunkeren ble derfor fylt med jord. I 1989 ble bunkeren gravd frem igjen, i regi av Borgarsyssel Museum – de fant en helt intakt, men tom bunker bestående av tre små rom.

Rommene er innredet som et slags tidsbilde av hvordan bunkeren kan ha fungert som vaktpost og oppholdsrom for tyske soldater i Sarpsborg. Innerst i lokalet, mot en vegg dekorert med damer som etter 40-tallsstandard ville vært nærmest nakne, står en gammel og ganske vakker radio. Det er fortsatt lyd i den – på klingende tysk – ropes navnene på ulike tyske poster som var plassert utover i Det tredje rikets okkuperte områder. Sendingen ble opprinnelig sendt på juleaften 1942 og var ment som oppmuntring og anerkjennelse til de tyske soldatene som ikke fikk feire jul sammen med familiene sine. Sendingen avsluttes med en knitrende, sprakende og litt vemodig versjon av «Glade jul» på tysk. Om de tyske soldatene i bunkeren i Sarpsborg følte seg motivert og anerkjent denne julekvelden i 1942 vites ikke, men enhver som besøker denne utstillingen på Borgarsyssel Museum kan trolig si seg enig i at dette ikke er den optimale plass å feire jul.