Hvor er gjenstandene – strekkodene forteller!

Hvor er gjenstandene – strekkodene forteller!

Trollull fellesmagasin

På fellesmagasinet Trollull skal museumsgjenstander fra Østfoldmuseenes 7 avdelinger, og etter hvert også fra Østfolds ubemannede museer, på plass i hyllene. Det er først og fremst tekstiler og andre små til mellomstore kulturhistoriske gjenstander som er tiltenkt plass på fellesmagasinet. Her skal gjenstandene få fylkets beste magasinforhold!

Med tusenvis av gjenstander tilhørende mange forskjellige museer og samlinger, er det helt nødvendig å ha gode rutiner og systemer for å vite hvor hver gjenstand er. Til tross for magasin­forvalterens utmerkete hukommelse, bruker vi i tillegg strekkoder for å vite hvor tingene er.

Østfold fylkeskommune kjøpte den gamle stålullfabrikken Trollull på Mysen i 2004. Et spleiselag mellom stat og fylkeskommune gjorde det mulig å etablere et moderne fellesmagasin med arbeidsrom, varmekammer og klimatiserte magasiner. Fellesmagasinet Trollull hadde sitt første driftsår i 2012. Det driftes av Østfoldmuseene på vegne av Østfold fylkeskommune.

Magasinet er beregnet på små til mellomstore kulturhistoriske gjenstander, og har ca. 2 000 m2 magasinarealer.

Her kan du lese mer om fabrikken den gang den produserte stålull.

Museumsnummer

Med en gang en gjenstand innlemmes i en museumssamling får den sitt unike nummer. Nummeret inneholder signaturen til det museet som eier gjenstanden samt et nummer. Signatur og nummer skal påføres gjenstanden på en slik måte at det er lett synlig uten at det virker skjemmende ved eventuell utstilling av gjenstanden. Merkingen skal være vanskelig å fjerne – viktig dersom gjenstanden blir stjålet, men skal samtidig være mulig å fjerne dersom senere generasjoner av museumsarbeidere skulle ønske det. Med andre ord: Merking av museumsgjenstander er en liten «vitenskap» i seg selv.

All informasjonen museet har om gjenstandene registreres i Primus, museenes database.

Strekkoder

Ved inntak på Trollull får hver gjenstand sin unike strekkode som knyttes opp mot gjenstandens museumsnummer. Når gjenstanden ligger vel plassert på riktig hylle i magasinet, registreres strekkoden og hyllenummeret ved hjelp av en strekkodeleser. Informasjonen overføres deretter med et par tastetrykk til Primus og vips, kan man lese i Primus hvilket rom og på hvilken hylle gjenstanden ligger. Smart og sikkert!

Klikk på bildene for større versjon. Naviger mellom bildene ved hjelp av piltastene.