I sjakkens verden

Om dagen raser en sjakkinteresse over Norge – og sikkert også over andre deler av verden. I går spilte Magnus Carlsen seg fram til nok en seier, og har store sjanser til å dra verdensmestertittelen i havn kanskje allerede i dag! I festningsbyen Halden som har forsvart Norges grenser i så mange kriger, burde det også være en fasinasjon for sjakk. Sjakk er jo egentlig et krigsspill.

Sjakkbrett fra Rød Herregård (Foto Svein Norheim, Halden historiske Samlinger)

Sjakkbrett fra Rød Herregård (Foto Svein Norheim, Halden historiske Samlinger)

Sjakk skal ha oppstått i Asia omkring år 600 etter vår tidsregning – kanskje i Kina, India eller Pakistan. Til Europa kom sjakk med araberne som så mye annet. Dagens regler i sjakkspillet skal ha blitt utviklet i Spania. Lenge var det de øst-europeiske land som dominerte i sjakk. Spesielt var det russerne som markerte seg – sagnomsuste navn som Boris Spasskij, Anatolij Karpov, Garri Kasparov, Vladimir Kramnik og Veselin Topalov. Kampene mellom Spasskij og Bobby Fischer i 1972 var kanskje de mest sagnomsuste der Fischer trakk det lengste strået og ble verdensmester.

Til venstre: Viswanathan Anand VM i sjakk 2008. Foto: Ygrek, Wikimedia Commons. Til høyre: Magnus Carlsen London Chess Classic 2010. Foto: Paweł Grochowalski, Wikimedia Commons

Til venstre: Viswanathan Anand VM i sjakk 2008. (Foto: Ygrek, Wikimedia Commons.) Til høyre: Magnus Carlsen London Chess Classic 2010. (Foto: Paweł Grochowalski, Wikimedia Commons)

Så dukket det en unggutt opp for noen år siden i Norge – Magnus Carlsen som nå om dagen kjemper mot verdensmesteren «den bengalske tigeren» Viswanathan Anand fra India.

Og dette minner oss om at i samlingene på Rød Herregård tilhørende De Ankerske samlinger, har vi et fantastisk sjakkspill. Sjakkspillet på Rød Herregård består av flott utskårne elfenbensbrikker i hvit og rød elfenben. Brikkene er utvilsomt av kinesisk opprinnelse da brikkene framstiller skikkelser med kinesiske attributter. Sjakkspillet er ikke komplett da det mangler to bønder og noen av brikkene har også gamle skader – f.eks. huggvåpen som er brukket. Selve sjakkbrettet er også esken til brikkene, og er vakkert dekorert lakkarbeid og med typiske kinesiske motiver. Tilhørende sjakkspillet er også en «bruksanvisning» – spilleregler – på kinesisk. Dette viser at museenes samlinger kan være helt oppdaterte når det gjelder dagens begivenheter.