Jakke på jakke, frakk på frakk – ny innflytting på Trollull fellesmagasin

Etter en velfortjent høstferie er vi nå godt i gang igjen med fellesprosjektene for samlingsforvaltning i Østfoldmuseene. På Trollull fellesmagasin i Mysen betyr dette varmebehandling og pakking av tekstiler fra Halden historiske Samlinger.

Jakke på jakke og frakk på frakk er nå flyttet fra Halden til Mysen og kjørt igjennom varmekammeret på Trollull. I ren sone er vi nå i gang med pakking av tekstilene. Til dette arbeidet har fungerende magasinforvalter Gaute Fredriksen og jeg fått hjelp og veiledning av teknisk konservator Randa Arntzen.

Alle tekstilene pakkes i syrenøytrale esker kledd med syrefritt silkepapir. Før tekstilene legges i esken blir de bufret med silkepapir for å hindre bretter og kanter, og for å gi tekstilene en støtte mot eventuelle andre tekstiler som legges ovenpå. Særlig armer, kraver, knapper og hemper er utsatte steder som må gås over nøye. Der hvor det er rust eller irr på knapper eller hemper, blir disse pakket inn en og en, og det blir laget en buffer mot tekstilet.

Blant de mange flotte tekstilene vi til nå har pakket er en av frakkene til selveste Oscar Borg (HM.03237), og en frakk fra perioden 1750-1790 (HM.00093). Den sistnevnte, også kalt «Just au corps», har tidligere tilhørt Ove Fredrik Brockenhuus (1717-1795) og ble gitt til Halden historiske Samlinger av Fredrikshalds teater i 1902. Frakken er laget av gul og brun silkefløyel og har silkebroderi på både på tekstil og knapper.

Prosjektet med pakking av tekstiler fra Halden historiske Samlinger er den siste innflyttingen på Trollull for i år, men til neste år er vi i gang igjen! 🙂