Krittpipe, foto: Mona Beate Vattekar

Krittpipe – Europas første tobakkspipe

Ukens gjenstand fra Borgarsyssel Museums samlinger er dette krittpipehodet (BrM.03243.B). En krittpipe er en tobakkspipe som er laget av lite jernholdig leire, noe som gjør at den blir hvit under brenning. Krittpipene var de første tobakkspipene som ble tatt i bruk i Europa. De var svært billige i produksjon, og ble derfor laget i store mengder. Krittpipene var særlig populære på 16- og 1700-tallet, og mange av dem ble produsert i Gouda i Nederland. «Stilken» under pipehodet ble ofte stemplet, slik at man i dag kan spore opp den enkelte krittpipemakeren. Krittpipene knuser imidlertid lett, og det er derfor man i dag som oftest bare finner deler av pipene bevart.

  • Visste du at krittpiper fortsatt er i salg?
  • Visste du at det også har vært en krittpipefabrikk her i Østfold? Fabrikken lå på Larkollen, og ble startet opp av Christopher Bocklum i 1768/69. Borgarsyssel Museum har flere esker med utgravningsmateriale fra denne fabrikktomten.

Se Digitalt Museum for flere foto av krittpiper: http://digitaltmuseum.no/things/krittpipehode-havnefunn/AAK/AAM.13077.?query=krittpipe&js=1&search_context=1&page=6&count=128&pos=122

 

Gjenstanden er nå pakket ned i forbindelse med flyttingen til det nye fellesmagasinet Trollull på Mysen. På Trollull blir gjenstandene kontrollert, vurdert og registrert før de blir plassert i de nye magasinene. Vi ser fam til å få gode magasinforhold og lett tilgang til alle våre gjenstander – både fysisk og digitalt i årene som kommer. Hver uke presenterer vi en gjenstand som viser spennet i de samlingene vi har på Borgarsyssel Museum. Slik ønsker vi å involvere publikum i den spennende utviklingen museet er inne i.

Kilde:

Wikipedia.com

Snl.no

Digitalt Museum