Kystbilde fra Italia av Thomas Fearnley

Månedens gjenstand, mars 2016

Thomas Fearnley ble født i Fredrikshald i 1802. Bare fem år gammel ble han sendt til Christiania der han vokste opp. Sin første tegneundervisning fikk han på Krigsskolen. 17 år gammel ble han en av de første elevene på den nystartede Kongelige tegneskole. Deretter ble det studier i København, Stockholm og Dresden, der han ble elev av den norske «nasjonalromantikkens far» J. C. Dahl. Møtet med Dahl ble avgjørende for Fearnley.

Fearnley var en rastløs sjel, en kosmopolitt, som stadig reiste videre. 1830 dro han til München for to år. Her ble han del av et ungt kunstnermiljø fra Tyskland og Norden. De unge malerne opponerte mot datidens klassiske, strenge historiemaleri, og ville male landskap med friskhet og koloritt.

Høsten 1832 satt Fearnley kursen mot Italia. Veien gikk over Salzburg og før jul var han fremme i Rom. Her oppholdt han seg i tre år, bare avbrutt av lange studieturer sørover i landet, blant annet til Napolibukta og Palermo. Derfra dro han hele Sicilia rundt til fots og på eselryggen.
Den 19. juni 1833 satt han på stranden i Palermo og malte dette bildet. Det vet vi fordi det er datert. Det er altså ikke et bilde som er planlagt, forberedt med skisser og ferdigstilt et annet sted i ettertid. Det er et friskt, lite bilde, malt direkte der og da på stranden.

En gammel kone og et lite barn rusler hånd i hånd mot stranden. En enslig mann. To personer i prat. Fiskere i båtene sine. Lenger vekk en skute med revede seil. Fredelig hverdagsidyll. Et upretensiøst øyeblikksbilde, men likevel så innholdsrikt i all sin enkelhet.

En beskjeden invitasjon tilbake til en rolig og solfylt dag på stranden i Palermo for 183 år siden.

Bildet er et av tre malerier av Thomas Fearnley, som kan oppleves på Rød Herregård.