Bilde av traktor fra landbrukssamlingen på Folkenborg Museum

Landbrukssamlingen på Folkenborg

Folkenborg museums samlinger dokumenterer utviklingslinjene i norsk landbruk fra midten av 1800-tallet og frem til 1960-årene. Museet har hovedansvar for landbruksdokumentasjon i Østfold. Museets samlinger inneholder redskap og utstyr for de fleste arbeidsprosesser og gjøremål i landbruket fra tidlig på 1800-tallet og frem til midten av 1900-tallet.

Jordbruket var ved 1800-tallets begynnelse preget av redskaper og arbeidsmetoder som hadde vært kjent og brukt i hundrevis av år. Redskapsmessig selvberging var et ideal og en nødvendighet. Redskapene var enkle og av tre. De hadde jernbeslag der det var mest nødvendig, på grunn slitasje og pris. Jern var dyrt og ble produsert like over grensen i Sverige.

Maskinsamlingen

«Fra damp til diesel» -som er samlingens tema, viser ikke bare landbrukets utvikling, men gir også et bilde av den samtidige, totale teknologiske utvikling. Folkenborg museum har nå 20 motoriserte maskiner og vel 20 redskaper for traktor fra perioden 1907-1960. Den første form for mekanisering i landbruket kom med dampmaskinenes inntreden. De var først og fremst i bruk på treskeverk og sagbruk. De aller fleste var transportable ved at minst 4 hester dro maskinen fra sted til sted. Noen ytterst få var selvtransporterende. I museets samlinger finnes en lokomobil av hver type. Etterhvert ble de avløst av stasjonære motorer som kom i størrelser fra 3 til 35 hk. Disse fikk et utvidet bruksområde, særlig de mindre motorene. De ble brukt til kverner, hakkelsmaskiner, kappsager osv. Museets samling omfatter 7 motorer som er produsert i Norge, Sverige og USA.

Eidsbergs første traktor

Traktor-alderen kom ganske tidlig til Eidsberg. Allerede før 1915 kom det traktor til gården Huseby. Det var en All Work. Den ble produsert av Electric Wheel Company i USA i tidsrommet 1912-17. Vår samling av traktorer er fra tidsrommet 1919-52. Vi har også et representativt utvalg av redskap og utstyr, både utenlandsk, norskprodusert og til og med noe lokalt produsert. Spesielt må nevnes Løkens selvgående grøftemaskin fra 1925. Av andre større maskiner har museet en selvgående og 2 slepeskurtreskere.