Månedens gjenstand februar 2017: Kodak Brownie bokskamera

Kodak Boks Brownie andre utgave av model C produsert i England i perioden 1953- 1957.

Det første kameraet av denne typen kom allerede i året 1900 og var et oppdrag fra George Eastman til hans kameradesigner og produsent, Frank Brownell. Kameraet skulle være enkelt og rimelig å bruke, spesielt for barn og ungdom. Brownie-navnet kom fra figurer fra populære barnefortellinger laget av kanadiske Palmer Cox på 1890-tallet.

Brownies «were good-natured little spirits or goblins of the fairy order. They were all little men, and appeared only at night to perform good and helpful deeds or enjoy harmless pranks while weary households slept.”

Disse Brownie-figurene ble brukt i reklamen for Brownie-kameraene som en markedsstrategi for å øke antall brukere, blant barn og ungdom. Kodak-selskapet tjente mest på salg av film, fremkalling og produksjon av bilder. Jo flere brukere, jo større profitt.

Fotografering var ikke lenger forbeholdt profesjonelle. Brownie-kameraene gjorde det mulig for alle å ta bilder av hverdags-begivenheter. Disse snapshots gir et viktig visuelt innblikk i livet til folk, som ellers ville gått tapt. Nesten hver husholdning hadde et Brownie-kamera og det kunne lett tas med overalt. Kameraet tok bilder fra hoftehøyde enten i bredde- eller høydeformat ved å snu boksen og trykke på knappen. Det var rimelig i pris, enkelt å bruke og driftssikkert. Brownie-kameraene har 70 årig produksjonstid og 125 forskjellig utgaver. Det har nok fanget mer bilder av det tjuende århundre enn noen annen kameratype. Brownie-kameraene kan sammenlignes med nåtidens mobilkamera.

Det avbildete Brownie kameraet har betegnelsen Six-20 Brownie modell C og er andre utgave av modell C. Denne utgaven er produsert i England i perioden 1953-1957. Filmformatet er 620, negativstørrelsen 21/2″ x 31/4″ Optikken er en fast 100mm meniscus f11 med en enkel bladlukker.

 

Gjenstandsnr.ØFB.00043
Roderick Ewart, fotograf – Østfold fylkes billedarkiv

Kilder:
Coe, Brian: Kodak Cameras The First Hundred Years. 1988.
http://www.brownie-camera.com/
http://history1900s.about.com/od/1900s/p/brownie.htm
http://www.kodak.com/US/en/corp/features/brownieCam/
http://www.bbc.com/news/magazine-30530268