Bunny kasserolle, fotograf Morten Aabø

Månedens gjenstand for oktober: Småfrekk kasserolle

Månedens gjenstand er en småfrekk kasserolle funnet i forbindelse med en gjennomgang og verdivurdering av samlingen.

Selv om utformingen er gjenkjennelig, har kasserollen imidlertid et helt spesielt og uvanlig uttrykk, med Playboy sin ikoniske logo repetert som en krans av harepuser på overflaten. Gjenstanden ble funnet sammen med et parti kjeler og kasseroller fra Cathrineholm, og har lik utførelse som disse på alle måter, unntatt dekoren. Den berømte harelogoen kan være noe kontroversiell, men heldigvis har ICOM satt føringer for hvilke etiske retningslinjer som skal gjelde for museumsgjenstander i samlingen!

I 1907 startet jernverket Cathrineholm med produksjon av emaljerte produkter, og fikk umiddelbar suksess. Videre hadde Cathrineholm og Grete Prytz Kittelsen sitt vellykkede samarbeid fra slutten av 50 tallet, og mange kjenner Lotusserien, med kjeler og annet kjøkkenutstyr.

I det samme tiår grunnla Hugh Hefner magasinet Playboy i USA, hvor denne haren ble et kjennetegn for bladet og livsstilen som Hefner representerte. I 2016 ble det antatt at bladet og merkevaren Playboy var verdt hele 500 millioner dollar. Det spørs om denne kasserollen var en offisiell vare i tilknytning til det imperiet i sin tid?

Det sies at de ansatte på Cathrineholm eksperimenterte med design på bedriften i fritiden. Kanskje var dette et eksempel på dekoratørenes kveldsarbeid ved fabrikken?

At akkurat denne kasserollen skulle dukke opp samtidig med Hugh Hefners bortgang, er et sammentreff som fortjener et nikk og et smil. Om dette er en serie som nøt et særlig stort opplag vites ikke, og om noen har videre informasjon, hører vi gjerne fra dere!