Bilde av en løybenk fra Folkenborg Museum.
Løybenk på Folkenborg museum, foto: Bjørn Høie

En løybenk fra Folkenborg museum

Månedens gjenstand for mai måned er en løybenk fra samlingen på Folkenborg museum. En løybenk er en hvilebenk, og denne kan være fra 1600-tallet, eller enda eldre! Løybenken er av tre med stoppet og trukket trekk.

Etter nitidig konserveringsarbeid vet nå museet mye om trekket til løybenken. Det er trolig fra 1700-tallet, delt i et stort hovedstykket med fire mindre stykker påmontert langs den ene siden. Trekket er stiftet til trebenken i langsidene. Tekstilen er en billedvev med drueranker, blader, parstilte belger og tistellignende blomster. Trekket er i mørkeblått med lysegrønne blader med gul kontur og tydelige bladnerver. Det svært detaljerte teppet er vevd  med en teknikk som blir kalt lerretsbinding hvor innslaget dekker renningen. De enkelte fargeflatene i motivet kommer frem ved at det fargete innslaget går frem og tilbake innenfor hvert sitt motivelement. De fargede partiene bindes sammen i renningsretningen ved dobbeltslyng. Renningen er i ubleket lin, og innslaget er i ull. Da man begynte arbeidet med trekket var det falmet, svært skittennt og støvete. Det hadde to store hull og flere mindre. Stiftene hadde laget hull i sidene og satt stygge rustmerker. Trekket ble fjernet fra benken, rengjort og skadene konservert. Når trekket kunne monteres til løybenken igjen, hadde konservator Sissel Myrhvold ved Nasjonalmuseet brukt hele 216 timer på jobben. P

å Bygdedagen på Folkenborg museum 29. mai forteller hun om den krevende prosessen. Se omtale av arrangemnet her >>>.

Resultatet av konserveringen har gitt forlenget liv til en vakker løybenk. Vil du se andre løybenker kan du gå inn på Digitalt museum. Vi du se mer nøye løybenken vår må du dra til Folkenborg museum!