Nål i sølv (HM 3150). Laget av Ulla Högmar, Sverige. Kvinner av taterfolket brukte slike nåler / brosjer. Foto: Lillian Nyborg

Taterhåndverk

I prosjektet «Det skandinaviske reisendekartet» samarbeider Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger og Bohusläns museum med de reisendes organisasjoner om å dokumentere folkegruppens historie i grenselandet mellom Norge og Sverige. Resultater av dokumentasjonsarbeidet blir publisert på Internett, med spesiell vekt på gamle boplasser og reiseruter.

I forbindelse med prosjektet blir det også samlet inn gjenstander knyttet til folkegruppens kultur og historie. Halden historiske Samlinger har til nå en samling av taterhåndverk på omkring 30 gjenstander, hvor trådarbeidene dominerer. Mange av gjenstandene er laget og brukt i Halden. Gjenstandene blir i disse dager katalogisert og gjort tilgjengelig på Digitalt Museum.

Trådarbeid var et typisk håndverk for de reisende/taterne. Gjenstandene ble laget av ståltråd i ulike tykkelser, visper, gryteunderlag, lysestaker, eggeholdere osv. Ståltråden kjøpte de hos jernvarehandleren og var lett å frakte med seg. Fleksibiliteten i materialet gjorde også at man kunne være kreativ når det gjaldt både form og funksjon. Mange av de reisendes arbeider er forløperne til kjøkkenutstyr vi finner i jernvarehandelen i dag, som bl.a. ulike typer visper og springformen.

De reisende/taterne var også kjent for å være gode knivmakere og urmakere, de var blikkenslagere og drev med fortinning. Mange tatere drev også med hestehandel. Handel generelt var viktig. Dette var i hovedsak kvinnearbeid. De reiste rundt og solgte det mennene hadde laget, men også ting de selv hadde produsert. De broderte og strikket skjørt, kjoler og gensere, heklet duker, sengetepper og gardiner. De kunne også selge papirblomster de hadde produsert selv, og mange solgte ferdige varer de hadde kjøpt inn i store partier.

I forbindelse med prosjektet har museet også tatt inn nylagde trådarbeider i sin samling. Mariann Grønnerud som selv er av taterslekt fører den gamle håndverkstradisjonen videre gjennom private kurs og opplæring i barnehager og skoler. De fire siste somrene har Mariann vært i museet på Fredriksten i forbindelse med Barnas museumsstafett og lært barn hvordan de kan lage knagger, kakeprikker og andre små saker i ståltråd.

Eggeholder brukt i Halden

Eggeholder brukt i Halden