Olav seiler opp Glomma av Thorbjørn Egner.Foto Øyvind Andersen

Thorbjørn Egner i Sarpsborg

I 2012 var det 100 år siden hele Norges Thorbjørn Egner ble født. Vi kjenner ham aller best som tegner, forfatter, visedikter, komponist, og ikke minst som Kardemommebyens far. Mindre kjent er det kanskje at han før 2. verdenskrig utdannet seg innen billedkunst, og at han arbeidet noen år som reklametegner og dekorasjonsmaler. Det var i denne perioden at han fikk oppdraget med å lage en billedmontasje over Sarpsborg byshistorie.

Bakgrunnen for dette var at det i 1939 var 100 år siden Sarpsborg fikk tilbake sin bystatus. I den forbindelse ble det laget en kulturhistorisk utstilling, hvor Borgarsyssel Museum var en sentral arena. På museet ble det bygget en ny utstillingshall, som i dag går under navnet «Olavsgalleriet». Og det er nettopp her Thorbjørn Egners billedmontasje ble hengt opp. Montasjen består av 12 bilder i kryssfiner, på over 2 x 2 meter i størrelse. De er utstilt langs to av veggene i lokalet, og viser Sarpsborgs historie fra 1016 og frem til 1939. Bildene er malt med vannfarger, og har utskårne bånd med tekst som forteller noe om hvert motiv. Da Egner laget bildene var han bare 27 år. Bildene ble imidlertid ikke signert før under «Smaalensmarken» på Borgarsyssel Museum i 1988, nesten 50 år etter at han laget dem. Bildene ble restaurert i perioden 2002-2003.

Se også «Egner i ukjent stil i Sarpsborg» i nyhetsarkivet på Nasjonalbibliotekets sider tilegnet markeringen av jubileet.

SE BILDENE

Klikk på bildene for å forstørre og lese bildetekstene.