Fem barn lent over et stort kart over Verket Moss
Cassandra, Mia, Apirak, Jhangeer og Maesin har planlagt en bydel med boligblokker og forretningsgårder beregnet til ca. 950 beboere, et hotell med plass til 500 gjester, en matbutikk og flere kafeer. Mot sjøsiden har det lagt inn et stort badeland. Foto: Trine Gjøsund/Østfoldmuseene

Unge byplanleggere

I disse dager er det byplanlegging som står i fokus for mange 6. klassinger i byen. De unge har forslag til en litt annen utnyttelse av den søndre delen av området Verket Moss enn det Høegh Eiendom har presentert. De ønsker seg badeland eller superland, klatrevegger og flere lekeplasser.

I regi av den lokale kulturelle skolesekken har Moss by- og industrimuseum inngått et samarbeid med Bylab og for tredje året på rad gjennomfører vi sammen prosjektet Byplanleggerne.

Dagen starter på Bylab dere elevene får møte byplanlegger Terje Pettersen og arealplanlegger Vibeke Arnesen.

Deretter får elevene en arkitekturvandring gjennom Dronningensgate guidet av konservator Camilla Gjendem ved museet. Her er det nok mange som ser bygningene og gata med nye øyne. Det er ikke mange av oss som til daglig løfter blikket og får med seg alle detaljene i bygningsfasadene.

Mer byplanlegging blir det når elevene ankommer museet i møllebyen. Her samler Vibeke Arnesen elevene til en samtale. Hva er det som gjør Moss til en by? Er det bygningene, folkene, veiene og plassene som gjør Moss til den by? Er det noe som mangler i byen vår?

Elevene får tildelt kart over området Verket og en bunke kort med bygningskategorier/typer; Skole, barnehage, boligblokker, hotell osv. og får i oppgave å planlegge dette området. Her er det mye å ta hensyn til. Hvor bør boligblokkene ligge i forhold til sjøkanten? Bør skolen ligge ved en bilvei? Hvor bør parkeringsplassene ligge?

Den siste halvtimen bygger elevene noen av de planlagte bygningene, parkene og gatene i LEGO klosser.