Bendik Riis
Bendik Riis. Foto eies av Finn Jacobsen

Kunstmaleren Bendik Riis

Mange år er gått siden Bendik Riis ( 1911-1988) debuterte på høstutstillingen i 1933, og hadde den første utstillingen i 1942 i bibliotekets «Eventyrsal» i hjembyen Fredrikstad.

Mytene er mange om Bendik Riis. Han var en original person som vakte oppsikt, og han ga selv næring til vandrehistorier og mytedannelser rundt hans person.
Familiebakgrunnen og tapet av hjemmet, 1930-årenes sosiale nød og den tyske okkupasjonen påvirket tematikken i kunstverkene hans. Eksempler på dette i denne utstillingen er blant annet verkene «Mitt hem», «Ukjent politische fange» og «Fredsvenn 17. mai 1944».

Hans Fredsvenn-demonstrasjoner i krigsårene 1940-45 bidra til tvangsinnleggelse på Gaustad Sykehus mellom 1946 og 1952. Her fikk han fortsette sin kunstneriske virksomhet, og denne perioden resulterte i noen av hans viktigste og beste arbeider. De monumentale hovedverkene som «Bendik og Aarolilja», «Utkastelsen» og «Castraktion» tilhører den såkalte Gaustadserien. Flere verk er i Nasjonalmuseets eie.

De visjonære Arkitekturideer for Fredrikstad fra 1943 tilhører Fredrikstad Kommunes samlinger. Arkitekturtematikken ble fulgt opp i en serie pastelltegninger fra 1958 som hang på Cicignon skole i Fredrikstad fram til 2010, inntil de ble utlånt til den store utstillingen i Nasjonalgalleriet.

Riis var fullt på høyde med de rådende nasjonale og internasjonale kunstneriske tendenser, selv om han av enkelte fagmiljøer ble betraktet som en outsider. Det var først i 1980-årene oppmerksomheten for alvor ble tildelt Bendik Riis og hans kunstneriske arbeider.

Denne utstillingen er en temporær utstilling som står på Fredrikstad Museum avdeling Elingaard Herregård, og åpnet til sommersesongen 2018.
Den kan besøkes onsdager og søndager 12.00 – 16.00 fra og med 3. juni – til og med 26. august 2018.
Det går også an å booke egne guidede omvisninger som omfatter utstillingen, dette er mulig hele året. Ta gjerne kontakt med Fredrikstad Museum for mer info.