Informasjonsskilt om funkisvandring i Moss
Informasjonsskilt om funkisvandring i Moss

Digital funkisvandring i Moss

I disse dager har Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum i samarbeid med Moss kommune gjort den digitale funkisvandringen i Moss sentrum enda mer tilgjengelig! Nå får du også informasjonen på flyers og skilt i tillegg! 

Fargerike flyers som er designet i mellomkrigstidens tidskoloritt legges i disse dager ut på sentrale steder i byen vår. 15 sentrumsnære funkisbygninger er plottet inn på et kart som viser deg hvor du kan finne de enkelte bygningene. På forsiden finner du QR koden og en enkel «bruksanvisning» om hvordan du går frem for å finne ut mer om funkisarkitekturen i Moss.

I samarbeid med huseier har museet også fått tillatelse til å sette opp et infoskilt om den digitale funkisvandringen på Parkteatrets fasade. Denne spennende bygningen har nummer 6 på kartet.

På mobilen kan du blant annet få denne informasjonen om Parkteatret:

Byggeår: 1939 Arkitekt: Leif og Ernst Torp, MNAL Byggherre: AS Moss Byggeselskap

Parkteatret har form av en nesten kvadratisk kube med flatt tak. Det er mønstermurt rød tegl i brystningene på fasaden. Underetasjen er tilbaketrukket med synlige bærende søyler. En tynn betongplate stikker fram over inngangspartiet og er basis for lysreklamen. Parallelle neonrør lyser opp og leder publikum gjennom inngangspartiet.

Vestibylens fondvegg hadde bølget listpanel med staffering som skulle bevirke at veggen skiftet i tre farger etter hvor en står plassert i rommet. Motsvarende vegg hadde store glassfelter for å gi illusjon av en større bredde. Salen hadde indirekte belysning i fire farger og god akustikk. Den oppribbede bakveggen i salen og taket var i en lys blå farge. På sideveggene var det et gult linstoff med diagonale sømmer. Det var til sammen 802 sitteplasser i sal og galleri. Kinoen var i kommunal eie fra den åpnet 20. april 1939 til 1997, senere ble den privat drevet fram til 2001. Parkteatret ble innredet i tråd med 1930-tallets typiske kinoarkitektur og kan ennå i dag måle seg med den fredede «storebror» Klingenberg kino i Oslo fra 1938, tegnet av arkitektene Blakstad og Munthe-Kaas.

Hovedentrepenør for Parkteatret var byggmester Sigurd Peterson fra Moss.

 

 

 

 

 

Fotografi over av fasaden: Foto: Roderick Ewart/Østfoldmuseene

Fotografi til høyre av salen: Fot:. Egil Kristiansen/Moss kommune

Funkiskabinettet under: Foto: Trine Gjøsund/Østfoldmuseene

Sort/hvitt bilde av teatersal.

Besøk museet midt i Møllebyen også!

 

 

Den digitale vandringen er et supplement til Moss by- og industrimuseums permanente utstilling om funkisarkitekturen i Moss. Om du vil vite mer og gjøre et dypdykk om 1930- tallets arkitektur og byplanlegging i Moss anbefaler vi deg å ta en tur til museet. Her er det også info på engelsk og tysk.