Målene tas av en kjent klassiker fra Ski-VM 1997. Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum.

Dyktige kvinner i Moss

En dag i uken pågår det et viktig historisk arbeid på Moss by- og industrimuseum. I arbeidet med å registrere og dokumentere museets tekstilsamling fra Helly Hansen, har museet vært så heldige å få hjelp av ypperste ekspertise.
Samlingen som består av over 200 tekstiler fra bedriften forteller historien om utviklingen av en av Norges mest internasjonale merkevarer. Tekstilene omfatter alt i fra de eldste linoljeimpregnerte regnklærne bruk til sjøs, til trendy, hypermoderne og pustende fritids- og sportstøy. De fire hjelperne er Anne Bergersen, Margot Kvalsund, Kari Brinchmann og Brit Magda Ahlsen – de tre første med lang fartstid fra bedriftens produktutvikling, sistnevnte fra salg og eksport. Stemningen er god når damene møtes på museet og under arbeidet skjønner vi raskt at tekstilene har kommet i de rette hender. Informasjon om materialtyper, kolleksjon, designer, produksjonsår blir diskutert inngående før opplysningene blir notert nøyaktig ned på kort og tekstilen merket. Deretter skal informasjonen legges inn i registreringsprogrammet Primus og klærne bli fotografert. Når dette er gjort skal fotografi og informasjonen om tekstilene legges ut på Digitalt museum og gjøres tilgjengelig for alle døgnet rundt.

Gode hjelpere blant moderne sports- og fritidstøy. Fra venstre Brit Magda Ahlsen, Anne Bergersen og Kari Brinchmann. Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum

Gode hjelpere blant moderne sports- og fritidstøy. Fra venstre Brit Magda Ahlsen, Anne Bergersen og Kari Brinchmann. (Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum)