Fire søte barn med eplehoder på stake
Øverst: Georg, 6 og Enja, 8 med fine eplehoder på stake. Under: Martine, 8 og Emilie, 6. Snart blir eplene skrukkete og skumle. Foto: Trine Gjøsund

Eplekjekt i Moss

Eplet fikk spille hovedrollen i Moss denne høstferien. Vi feiret epledyrkingen og den prisbelønte eplesaften fra distriktet og på verkstedet ble det tryllet fram flotte eplehoder.

Alt du trenger er et eple, en kvist, en kniv og en smule kreativitet. Og kreativitet manglet det ikke på da unge og gamle samlet seg rundt bordene på epleverkstedet. Nellikspikre ble flotte øyner og små riskorn fungerte som tenner. Noen hoder fikk fargerikt hår av ullgarn. Nå står de til tørk og skal etter hvert bli skrukkete og riktig skumle. Dette kan bli flotte rekvisitter til halloween. Da det ikke er bra «å leke med maten» brukte vi kun nedfallsfrukt til disse hodene.

Epler i Mossedistriktet. Søndag ble høstferieuken avsluttet med en feiring av denne flotte frukten. Museumsvert Vibeke Nielsen innledet med et kåseri om epler i distriktet og epler i mytologien. Hans Olav Bjerketvedt fra Dyre gård i Rygge holdt foredrag om sin storsatsing på epledyrking og saftproduksjon. Grunderne av det mindre foretaket EpleMoss, Phillip Holte Larsen og Fredrik Tokerød Pettersen, viste en underholdende film om hvordan de har skapt seg en inntektskilde ved å plukke epler i private hager og leie det moderne presseriet på Dyre gård.