Høstriss og Celloriss

Ikke før hadde Islandsmoens Mannskors flerstemte toner klinget ut i Moss by- og industrimuseums lokaler søndag 29 oktober, før nye toner og andre klanger strømmet ut fra Museet midt i fossen sist helg!

Fredag 3.november inntok Ny Musikk Østfold podiet med sitt årlige «Høstriss» og åpning av profilkomponist og cellist Lene Grenagers installasjon «Østfolds tapte lydbilder».
Lydinstallasjonen tematiserer industri som er blitt lagt ned i Østfold i løpet av de siste 50 årene og har siste visningsdag søndag 28. januar 2018.
Lørdag 4.november var det så duket for cellokonsert i museet med unge kulturskoleelever ledet an og i samklang med cellistene Lene Grenager, Liv Frengstad og Maria Serafin. Og det var fullt hus!

Lene har i løpet av året besøkt Bomullspinneriet i Halden, arbeiderboligen på Borgarsyssel i Sarpsborg, Hydrogenfabrikken i Fredrikstad, Moss Bryggeri og Viking Dekk i Askim.
Her har hun tatt med seg lyd-idéer fra industrien som hun har spilt på cello i de tomme lokalene.
På den måten tok hun med seg lyden av industrien tilbake dit lyden kom fra, selv om lyden nå spilles i abstrahert versjon på et instrument. Disse video- og lydopptakene er grunnlaget i lydinstallasjonen som nå vises i Moss.

Et spennende innslag i utstillingsrommet er også Lenes egne partiturportretter av alle de fem Østfoldbyene Halden, Sarpsborg, Fredrikstad, Askim og Moss.
Disse henger på de hvitkalkede veggene i «Rensen» hvor sporene etter de tidligere Moss Aktiemøller ennå sitter i veggene.