Juleforberedelsene er i gang!

Denne uken er det juleomvisninger på Verket 20, den lille tidligere arbeiderboligen under Peterson fabrikker.
Her får 4.trinn boltre seg i Verkets historie, hvordan julen ble feiret og fattigforsorgen i Moss.

En av Verkets koner tar forventningsfulle elever i mot utenfor Verket 20. Der sitter hun og bøter på en gammel vott.
Votten er en julegave til en av barna hennes, forteller hun, men votten er ikke ny og er full av hull og må bøtes ferdig før gaven kan pakkes inn.
Hun forteller om livet sitt, samfunnet på Verket, utedo, rotter og vannbæring før hun kommer til julefortellingene, og hvordan de feiret jul, om maten, gavene og pynten.
Kona har selvfølgelig mye å gjøre før jul, og hun kan ikke sitte å skravle på dørstokken hele dagen! Ånei! Elevene må derfor til pers.
Gulvet blir vasket med hjemmelaget såpe, julegavene blir pakket inn i gråpapir og hyssing, og tilslutt blir huset pyntet med litt hjemmelaget julepynt. Og selvfølgelig blir kona i Verket 20 lykkelig for all den hjelpen hun får til juleforberedelsene. Som takk får elevene surmelk og velling, og en deilig skive hjemmelaget julekake til dessert.
Mens de spiser får de servert en liten julefortelling til ettertanke før de setter i gang med et julekortverksted.
Men julekortet skal ikke sendes til hvem som helst, her skal de velvalgte og varme ordene gis til noen som trenger en ekstra oppmerksomhet på julaften.
Tror du julen før er svært forskjellig fra nå? Og tror du arbeiderjulen skiller seg ut fra andres jul? Kom en tur på søndag 10.desember og hør kona fortelle du også!