Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum

Lab1 – Kaffekanne i flintgods

I lab1 har vi funnet fram en gjenstand som vi gjerne vil vite mer om. Den gamle kaffekannen ble gitt i gave til museet i 2009, og nå vurderer vi om den bør få en plass i vår nye basisutstilling i 2020.

Giver var Johnny Gulbrandsen, født 1922 i Bråtengata på Jeløy. Innkomstseddelen forteller at kaffekannen opprinnelig kom fra hans kone Kari (f. Jørgensen i 1928, død 2005) og at hun igjen arvet den av sin mor, født Pedersen på gården Ertnes i Svinndal. Johnny og Kari bygde hus i Vardevegen på Jeløy etter krigen, men noen år etter at Kari døde, flyttet Johnny inn i ny leilighet på Glassverket. Her bodde Johnny til han døde i 2015. Kannen har slik vært i bruk i minst tre generasjoner; i Svindal, i Moss og på Jeløy.

Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum

Kaffekannen har blå, orientalskinspirert dekor. Vi antar at den må være fra rundt 1850-60-årene. Materialet ser ut til å være flintgods, kannen er trolig støpt eller formpresset og senere glasert, etter at den er dekorert. Dekormetoden ser ut til å være trykkdekor fra kobberplate, hvilket var en vanlig teknikk i engelsk keramisk industri fra slutten av 1700-tallet av.

Kannen bærer preg av å ha vært godt brukt, men samtidig må den ha vært høyt verdsatt, da den har blitt knust og limt sammen flere ganger. Eierne opp gjennom tidene må ha ansett den som verdifull. Kanskje var den opprinnelig en kostbar gave eller investering til husholdet? Kan kannens høye alder, eller at det knytter seg gode assosiasjoner og minner til den, forklare at den ble tatt vare på gjennom så mange generasjoner?

Vi undrer om det er andre historier denne kaffekannen kan fortelle? Har du informasjon, eller en egen historie relatert til den, vil vi gjerne høre fra deg. Vi vil også vite om du mener den er en viktig gjenstand å stille ut i vår nye basisutstilling i 2020 – og hvorfor?