Moss 1937

Moss 1937

Moss by- og industrimuseum åpner 8.juni utstillingen «Moss 1937-2017». Her får du en liten teaser og innblikk i Mosseutstillingen som ble arrangement.

Utstillingen «Moss 1937», gikk av stabelen i perioden 9. juni til 29. august og hadde 300 000 besøkende. Utstillingsområdet var på Skarmyra ved Bytårnet i Moss.
Utstillingen ble åpnet av Kong Haakon 7.

«Moss 1937» ble arrangert i forbindelse med Moss Handelsstandsforenings 50-årsfeiring, og fabrikkeier konsul Helly Hansen var formann i jubileumskomiteen. Handel og industri, håndverk og kunsthåndverk i Moss og omegn ble presentert. Hver sektor fikk sine tildelte områder. Industrihallen var på 900 kvadratmeter, og 50 mossebedrifter hadde utstillingsplass. Det ble laget en byhistorisk utstilling, en scene for underholdning og en stor restaurantbygning. Utstillingen ble slik en arena for eksponering av 1930-tallets arbeid og fritid. Mosseutstillingen var et ledd i rekken av populære varemesser i inn- og utland på 1930-tallet. Det ble avholdt flere arkitektkonkurranser for utforming av messeområdene. Arkitektene Arne Korsmo og Frithjof Reppen formga utstillingen i Moss. De tegnet restaurant, utstillingshall og områdeplan. I tidsskriftet «Norges industri» fra juni 1937 ble arkitektenes løsninger omtalt som nyskapende, vakre og interessante. De brøt med den tidligere varemessetradisjonen og fremstilte bedrifter og produkter på en helt ny måte. «Det er tre personer i Moss-utstillingens persongalleri som skiller sig klart ut fra alle andre, og uten hvis innsats utstillingen i dens nuværende form ikke er tenkelig. Det er konsul Helly Hansen, formann i hovedkomiteen, og de to arkitekter, Arne Korsmo og Fritjof Reppen. Den første livsklok og stor administrator, den annen spirituell, fantastisk og kampglad, den tredje formsikker og formfullendt.»