Nabovarselet som varslet om krig

I disse dager er det 302 år siden svenskene barrikaderte seg i Moss sentrum, og det har selvfølgelig vi ved Moss by- og industrimuseum markert.

Torsdag 19.april og fredag 20.april ble kruttet sluppet i muskettløpet og muskettene ladd i Møllebyen.
Heldige elever fra blant annet Krapfoss, Åvangen, Reier, Refsnes og Melløs fikk da oppleve en historietime litt utenom det vanlige.
Krigsdagene i mars og april 1716 var dramatiske. Svenskene hadde først barrikadert seg ved Moss Jernverk, men i marsdagene klarte nordmennene å overliste de gule og blå.
I aprildagene kom svenskene tilbake, og kampene stod da ved Storebro og ikke minst ved Vincents Buddes plass. Nordmennene avgjorde det hele og det førte til at Karl XII måtte trekke seg tilbake.
Elevene som fikk overvære en seanse med utkledning, Kong Frederiks Tambourafdeling af 1704s signalhorn og tambur, kjærlighetshistorier og muskettforklaring satt med store øyne gjennom hele dagen.

Søndag 22.april var det også duket for en egen dag dedikert til nettopp 1700-tallet i Moss.
De heldige besøkende fikk da ikle seg 1700-talls klær, og ikke minst overvære en barnebyvandring fra Møllebyen til Storebro og deretter til Vincents Buddes plass for å høre om de avgjørende kampdagene.
Vi vil rette en stor takk til Kaptein Tor Ulsnæs, tambur Thorbjørn Johnsen, signalhornist Åge Sæther, musketter Thor-Raymond Børresen og musketter Norman Johansen.

1716. Foto Trine Gjøsund