Samlinger

SAMLINGER FRA ØSTFOLDMUSEENE

Månedens gjenstand i desember: Logosnissen fra Moss

Månedens gjenstand er det kanskje flere som drar kjensel på. Denne godslige karen er produsert i Moss og går under betegnelsen nissen, gamlenissen eller logosnissen.

Månedens gjenstand for november: Lommeur med kjede og etui

Månedens gjenstand kommer fra Idd i Halden kommune, og er et lommeur med et meget personlig kjede, flettet av menneskehår. Uret fikk giveren i arv etter sin bestefar i 1906. Kjedet ble laget av datterens (givers mors) hår i sin tid. Den ene enden er festet til selve lommeuret, mens den andre enden er festet til en nøkkel som trekker opp uret. Håndtaket til nøkkelen er visstnok en belgisk mynt.

Månedens gjenstand – The Magic Beater fra Jeløy

Historien om Tryllevispen forteller om et produkt som slo så godt an at de fleste som er oppvokst etter krigen har et forhold til den. Den forteller også om hvilke synergier som kan springe ut av eksisterende industri, og at krisetid kan stimulere til nye etableringer, innovative produkter og ny økonomisk vekst.

Månedens gjenstand: militært nattverdsølv

I samlingene på Halden historiske Samlinger finnes flere flotte gjenstander som forteller om denne millitære hverdagen. Altersølvet vi presenterer her ble i 1710 det gitt av offiserene i det gevorbne regiment under brigader Fredrik Christopher Cicignon til deres avdeling.

Månedens gjenstand for august: suppeterrin fra Herrebø fajansefabrikk

Månedens gjenstand for august er en 1700-talls suppeterrin fra Herrebø fajansefabrikk på Idd  i Halden. En terrin er en stor […]

Gamle Olavsfaner fra Borgarsyssel Museum

Den eneste bemalte fanen fra middelalderen som er bevart i Norge kommer fra Lavik i Sogn. Den viser Olav den […]

Månedens gjenstand for juli: Minnepokal over Karl 12. fall ved Fredriksten festning 1718

Etter fredsslutningen med Sverige i 1720, ble det lagd en serie glasspokaler som minne over at Elleveårskrigen (1709-20) var slutt. Halden historiske Samlinger fikk i 1917 en pokal som etter tradisjonen skulle være gitt fra Fredrikshalds borgere til Peder Colbjørnsen.

Månedens gjenstand for juni: Lydskulpturen på Storedal

På den historiske gården Storedal i Skjeberg (Sarpsborg), finner vi lydskulpturen Ode til lyset laget av den kjente billedhuggeren Arnold Haukeland

Månedens gjenstand for mai: Stabburet fra Hærland

Stabburet fra Hærland har en spennende og mangfoldig historie. Alt fra krigshistorie, gårdshistorie og sparebanken kan knyttes til denne spesielle bygningen.

På vei mot Østfoldarkivet!

For et par uker siden hadde Borgarsyssel Museum besøk av historiker og arkivar Trond Svandal – Mr. Østfoldarkivet himself. For […]