Collage av for og bakside av vaskemiddelbokser. To søte utklippsdukker.
Vaskemiddelemballasje fra Persil-fabrikken a/s

Papirdukkeverksted i Moss

Papirdukkene Persil piken og Henko piken er en feminin og søt del av industrihistorien i Moss. Vaskemiddelfabrikken Persil-fabrikken a/s som lå i Verftsgata 7 i Moss hadde i flere år disse papirdukkene som motiv på emballasjen til tøyvaskemiddelet Persil og bløtleggingsmiddelet Henko. Som et smart markedsføringsgrep var klærne til Persil piken trykket på Henko pakken og klærne til Henko piken var trykket på Persil pakken. Dermed måtte mor kjøpe begge vaskemidlene for å gjøre døtrene fornøyde. Småjentene gledet seg til den dagen vaskemiddelet og bløtleggingsmiddelet var oppbrukt og de kunne overta kartongene og klippe ut dukkene og klærne.

Nå har vi papirdukkeverksted der vi lager papirdukker og klær til Persil – piken. Kanskje ekstra hyggelig for godt voksne damer som husker disse kartongene som var i handelen før vaskemaskinens tid. Moss by- og industrimuseum har en liten samling av vaskemiddelprodukter fra fabrikken og har i anledning denne sommeraktiviteten laget en miniutstilling på verkstedet.

Velkommen til museet i Moss

Dukkenes garderobe vokser:

Håndlagede papirdukkeklær

Foto: Trine Gjøsund

Vaskeanvisningen på Persil – kartongen gir oss ett innblikk i husmorens arbeid den gang klær ble kokt i bryggerpanne:

Storvask: Denne pakken er rikelig til 8 bøtter vann (ca. 80 liter). Ved mindre skittent tøy er den nok til 100 liter. 1.       Legg i bløt i Henko. 2.       Fyll bryggepannen halvt med kaldt vann. Litt Henko gjør vannet bløtt og gir bedre vask. 3.       Rør Persil ut i litt kaldt vann og ha jevningen opp i bryggepannen. 4.       Legg tøyet nedi plagg for plagg, ikke sammenpresset. 5.       Varm opp til koking. La det småkoke i 15 minutter. Rør om av og til. 6.       Skyll godt, først gjerne i varmt og deretter i flere kalde vann til skyllevannet er klart.