Sort hvit fotografi av en bro med mennesker og en bil
Kanalbroen i Moss 17.12.1953. Foto: Johan Rynnås

RYNNÅS MELLOM TO PERMER

Ny flott bok om byen Moss til salgs i museumsbutikken.

Ingen har gjort en større innsats for å samle mosseminner enn Johan Rynnås. Den ivrige fotografens bilder er nå å finne i bokform.

-Jeg oppfatter ham som en vesentlig størrelse i byhistorisk sammenheng, sier Espen Vinje. Han har samlet Rynnås-bilder og tekstet dem. Nå er boken «Moss, byen som tapte ansikt», klar.

Det er Marit, Rynnås’ datter, som eier den enestående fotografiske samlingen. Gjennom et langt liv fotograferte Rynnås stort og smått, store og små. Mange av bildene han har tatt er velkjente for mange, de aller flest har aldri blitt vist.

-Jeg har jobbet lenge med boken, sier Vinje. I fjor, før jul, forsvant 180 sider da datamaskinen brøt sammen. -Men nå er den klar, jeg er veldig tilfreds med hva vi har fått til, sier Vinje.

Boken er på 224 sider, den er innbundet og gjennomillustrert. Bildene er hentet fra forskjellige tidsepoker og viser Moss i utvikling og byens utvikling inn i en moderne tid.

-Samtiden har vært hard mot Moss, mange bymiljøer er blitt erstattet med noe helt annet, en rekke miljøer er ikke blitt erstattet i det hele tatt. I Moss er det 12, 13 kvartaler i sentrum som er blitt revet i de siste 40 årene. Ille i seg selv, enda verre når kvartalene ikke er blitt erstattet med annet enn midlertidige parkeringsplasser som blir permanente. Derfor er Rynnås’ bidrag så voldsomt viktig, for det er vel slik at vi bygger fremtiden på historien, spør Espen Vinje, til daglig journalist i Moss Avis.