Sarpenarkivet. Bilde av avisforside fra Sarpen 7. juli 1961
Sarpen 7. juli 1961

Sarpenarkivet – hva preget nyhetsbildet for 50 år siden?

Mens vi venter på det gode sommerværet tar vi deg tilbake til sommeren i Sarpsborg for 50 år siden. Det er både morsomt og lærerikt å lese om hva som tidligere har preget nyhetsbildet. Å bla gjennom gamle aviser gjør det mulig å direkte se hvordan samfunnet gradvis har endret seg. Borgarsyssel Museum har arkivet etter den nå nedlagte avisen “Sarpen” som gir en ypperlig mulighet til å studere lokalsamfunnets endringer som kan følges fra dag til dag over flere år.

Og hva opptok nyhetsbildet i Sarpsborgsområdet i julimåned for 50 år siden? En kort oppsummering viser at sommeren var preget av hyppige trafikkulykker av både lettere og mer alvorlige forhold. En svensk lastebilsjåfør med tunglastet tømmer på gjennomreise i Sarpsborg klaget på veiene i Norge og kunne ikke forstå hvorfor det ble lagt mer vekt på å gjøre det pent langs veiene enn å gjøre det kjørbart i veiene (Sarpen 1. juli 1961). I tillegg er det flere innslag som viser næringsutviklingen i Sarpsborg, som åpningen av restaurangen «Silhuetten» og landets første drive-in bank (se overstående bilde fra Sarpen 7. juli 1961). Av mer munter sommerkarakter kan det leses om populære besøk på de ulike badeplassene rundt om i Sarpsborg. Badetemperaturen var fortsatt relativt lav i begynnelsen av juli med ca 17 grader, men det stoppet ikke sommerglade badegjester som hyppig besøkte områdets badesteder. (Dette gir også et lite spark til artikkelens forfatter som fortsatt ikke har tatt årets første bad.) Temperaturen i luften lå på litt over 20 grader gjennom hele måneden.

Sarpenarkivet

Arkivet etter Sarpen består hovedsaklig av innbundne eksemplarer av avisen som ble utgitt fra år 1860-1991. Serien er nesten komplett og er en uvurderlig skatt for lokalsamfunnet. Avisen rapporterte både fra det lokale nyhetsbildet samt innenrikes og utenrikes nyheter.