Åsalinn ønsker velkommen til Kystmuseet i sommer. Hun er klar med aktiviteter til barna. Foto: Kathrine Sandstrøm
Åsalinn ønsker velkommen til Kystmuseet i sommer. Hun er klar med aktiviteter til barna. Foto: Kathrine Sandstrøm

Sommer på Kystmuseet Hvaler

Sommersesongen er i gang på Kystmuseet Hvaler og våre sommerverter er klare til å ta dere i mot. Her kan du lære om livet på Hvaler i gamle dager, slappe av i den deilige hagen og la barna leke og være med på spennende aktiviteter.

Museet holder til på det gamle kombinasjonsbruket Nordgården på Spjærøy, hvor både fiske, sjøfart, jordbruk og stenhogging har vært en viktig del av næringsgrunnlaget. Aldri er vel eiendommen med de gamle bygningene og den flotte hagen mer frodig og naturskjønn enn i de deilige sommermånedene. Her er det en avslappende og rolig atmosfære, og man kan nyte livet i et rolig tempo.

Museets utstillinger befinner seg på låven fra 1915. Her belyses det gamle kystsamfunnet på Hvaler gjennom gjenstander og miljøer hvor skjærgårdslivets nøysomhet går som en rød tråd gjennom det hele. Vår temautstilling «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller» viser frem sjømannsbygda Hvaler. Utstillingen portretterer 35 sjømenn, fra 1880 og frem til i dag, både kvinner og menn. Sterke opplevelser fra både 1. og 2. verdenskrig deles, så også fra Gulfkrigen på 1980-tallet.

Barna kan være med på ærbe gjennom Barnas museumsstafett. På Kystmuseet får de være med førstereisgutten Hans Nielsen ut på reise. Hans vokste opp på Nordgården på slutten av 1800-tallet. Det var ikke så mange ting å velge mellom når man bodde på en øy ute i havgapet. Som de fleste andre fra hans hjembygd endte det med at han måtte ta seg hyre. Ta på deg kapteinslua, hiv skippssekken over skuldra og gå på leting etter havfruene som gjemmer seg på museumsområdet. De har spennende oppgaver på lur. Når du har fullført din reise på de syv hav kan du besøke vårt «tatoveringsstudio» og få din egen sjømannstatovering.

Som seg hør og bør på et småbruk har vi hønehus på Nordgården. Hønene Helga og Hildur ønsker sammen med hanen Hans velkommen inn i Hønehuset, som nå har blitt omgjort til lekestue. I den historiske eplehagen kan du slå deg ned på Jugærbenken som er idyllisk plassert mellom alle frukttrærne. På Jugærbenken kan du stifte bekjentskap med gamle skrønerhistorier fra Hvaler. I hagen kan du gå på stylter, spille kubb og kaste hestesko, akkurat slik man gjorde før i tida. På museet kan du låne en piknik-kurv med pledd for å slå deg ned på plenen eller du kan låne bøtte med krabbesnøre for å gå ned på brygga å fiske krabber. Og hva passer vel bedre enn å avslutte det hele med kaffe og eplekake fra museumsbutikken.

Vi holder åpent hver dag i hele juli. Mandag til lørdag kl. 13-17, søndager kl. 12-17. Velkommen til en lærerik, morsom og avslappende sommer på Kystmuseet.