Uidentifisert fotografi av Vikingsskip og folkemengde ukjent sted. Fotograf Larsen. Foto: Chr. E. Larsen. / Østfold fylkes billedarkiv.
Vikingsskip og folkemengde ukjent sted. Foto: Chr. E. Larsen. / Østfold fylkes billedarkiv.

Hurra – uidentifisert fotografi er identifisert

Det var vår kollega, arkivar ved Halden historiske Samlinger, James Ronald Archer, som løste gåten fortere en svint.

Archer skriver i en e-post til Østfold fylkes billedarkiv:
«Den var for enkel! Dette viser Magnus Andersens gokstadskipsreplika «Viking» før overfarten til Amerika (Chicago) i 1893. Målet hans var Den Columbianske verdensutstilling der for å vise at det var vikingene som var først ute med å krysse dammen, ikke en viss italiensk sjøfarer. Etter sjøsettingen i Sandefjord (der må her understrekes at Magnus Andersen var larviksmann…) og utrustning i Oslo, gikk den første turen rundt kysten til Bergen, mellom 9. april og 21. april, og deretter videre over Atlanteren uten problemer, og med misunnelsesverdig suksess i Statene. Bildet er dermed fra den perioden, og ikke senere, for skipet kom aldri tilbake til gamlelandet. Det betyr samtidig at det vanskelig kan være Christian Larsen som har tatt bildet. Skipet finnes for øvrig fortsatt en times drosjetur vest for Chicago.»

Nei, ganske riktig kan ikke Larsen ha fotografert skipet i 1893, da var han bare 11 år! Men Larsen ble født i ei nabobygd til Sandefjord, og gikk i lære hos fotograf i Tønsberg. Han arbeidet rundt århundreskiftet hos fotograf Dahl i Sandefjord. Kan han ha fått negativet hos sin arbeidsgiver fotograf Dahl, derav navnet på negativet («Gamle uteplater»), og tatt det med seg som et minne da han siden flytta over fjorden til Østfold? Og derfor viser bildet «Viking» fotografert ved kai i en Vestfold-by april 1893?

På Digitalt Museum fins det flere fotografier fra «Vikings»s ankomst i New York i USA, også noen bilder av «Viking» i Pipervika i Oslo. Men ingen fra Sandefjord. Vi bør nok sende steds-spørsmålet over til våre venner i Vestfoldmuseene.

Stor takk til James for hjelp, også stor takk til Morten Hagen som i kommentarfeltet til Digitalt Museum gjorde oss oppmerksom på at dette bildet  aldeles ikke kunne være fotografert i Sarpsborg og at også tidspunkt var feil.
_____________________________________________________

Vi trenger din hjelp! Her er et uidentifisert fotografi fra samlingen til Østfold fylkes billedarkiv som er publisert på Digitalt Museum. Det er fra negativarkivet til fotograf Chr. E. Larsen. Han var fotograf i Sarpsborg fra 1913. På negativet er det notert «Gamle uteplater». Det er både norske flagg med sildesalat og amerikansk flagg. Andre spor er et høyt tårn i bakgrunnen.

Kan det være et arrangement i forbindelse med Sarpsborg bys 900-årsjubileum i 1916?

Hvor er det og hva er det som skjer ?

Klikk på bildet fra Digitalt Museum i boksen, og skriv din kommentar om du har opplysninger om bildet.

[norvegiana_object endpoint=»solr/select» owner=»OST-FB» identifier=»ØFB.CLA.UNR.00912″]