Maskinell vevestol
Østfolds tapte lydbilder

Østfolds tapte lydbilder

En installasjon av profilkomponist og cellist Lene Grenager.

Installasjonen tematiserer industri som er blitt lagt ned i Østfold i løpet av de siste 50 årene. Grenager har besøkt fem lokaler knyttet til industri i fem Østfoldbyer: Bomullspinneriet i Halden, arbeiderboligen på Borgarsyssel i Sarpsborg, Hydrogenfabrikken i Fredrikstad, Moss Bryggeri og Viking Dekk i Askim. Her har hun tatt med seg lyd-idéer fra industrien som hun har spilt på cello i de tomme lokalene. På den måten tok hun med seg lyden av industrien tilbake dit lyden kom fra, selv om lyden nå spilles i abstrahert versjon på et instrument. Disse video- og lydopptakene er grunnlaget i lydinstallasjonen som nå vises i Moss.

Et spennende innslag i utstillingsrommet er også Lenes egne partiturportretter av alle de fem Østfoldbyene Halden, Sarpsborg, Fredrikstad, Askim og Moss. Disse henger på de hvitkalkede veggene i «Rensen» hvor sporene etter de tidligere Moss Aktiemøller ennå sitter i veggene.

Installasjonen er bestilt av nyMusikk Østfold og finansiert av Norsk Kulturråd. Den har blitt realisert i samarbeid med Østfoldmuseene.

Utstillingen er åpen fra 3.november til 28.januar.