Varmebehandlinger for Fredrikstad Museum

Varmebehandlinger for Fredrikstad Museum

I løpet av mai og juni 2016 har 280 museumsgjenstander tilhørende Fredrikstad Museum blitt behandlet i varmekammeret på Trollull fellesmagasin. 280 museumsgjenstander innebærer langt flere enkeltobjekter da det i mange tilfeller dreier seg om gjenstander med mange deler – eksempelvis en klesrulle i fire store deler, tre vever med mange små og store deler, sofagruppe registrert på samme nummer osv.

Før flytting ble alle gjenstandene grovrengjort. Her er halve sofaen støvsugd. Foto: Kathrine Sandstrøm, Østfoldmuseene.

Før flytting ble alle gjenstandene grovrengjort. Her er halve sofaen støvsugd. Foto: Kathrine Sandstrøm, Østfoldmuseene.

Dette er gjenstander som har tilbrakt et langt museumsliv i Grunnmurede proviantmagasin, men som må ut derfra på grunn av at leieforholdet skal opphøre. Bygningen ligger helt ned til Glomma og luftfuktigheten gjør at den slett ikke egner seg til oppbevaring av museumsgjenstander. Den er heller ikke helt tett, og dermed har både fugler, mus og katter gjestet magasinet. Gjennom årenes løp har gjenstandene samlet opp skitt og støv. Det har også vært problemer med en rekke skadedyr av ymse slag; blant annet borebiller og møll.

Før utflyttingen fra Grunnmurede har gjenstandene blitt grovrengjort. Her bidro konservatorene Kathrine Sandstrøm fra Kystmuseet på Hvaler og Bjørg Holsvik fra Moss by- og industrimuseum.

Alle gjenstandene som inneholder organisk materiale og som er/kan være bolig for skadedyr/insekter har blitt kjørt til Mysen for varmebehandling før de ble fraktet til Fredrikstad Museums klimastyrte magasin. Der har det blitt ryddet plass og satt opp flere hyller til de «nye» gjenstandene.

Gjenstander av metall eller glass har blitt fraktet direkte fra Grunnmurede til det klimastyrte magasinet. Totalt dreier det seg om minst 1 000 gjenstander som har blitt/skal flyttes, mange av dem både tunge og store. For å få dem ut av Grunnmurede proviantmagasin må gjenstandene fraktes ned en smal og bratt trapp. Konservator Hege Steen Langvik og konserveringtekniker Morten Aabø har gjort en formidabel og meget imponerende jobb med å flytte gjenstandene.

Morten Aabø og Hege Steen Langvik, glade over å endelig være i gang med flytteprosjektet! Foto: Christine Lande

Morten Aabø og Hege Steen Langvik, glade over å endelig være i gang med flytteprosjektet! Foto: Christine Lande

Til tross for noen blåmerker og såre rygger har flyttingen blitt gjennomført uten personskader.

Du kan lese mer om strevet med å få gjenstandene ut av Grunnmurede proviantmagasin i artiklene Nå er vi endelig i gang! og Tømming av Grunnmurede proviantmagasin i Gamlebyen.

På Trollull har de hittil 11 varmebehandlingene av svært varierte gjenstander gitt erfaringer som vi vil dra nytte av ved varmebehandlinger for de andre avdelingene.

I juli er det pause i prosjektet, men i august-september 2016 flyttes de siste gjenstandene ut av Grunnmurede og alle museumsgjenstandene vil dermed ha fått langt bedre oppbevaringsforhold.

BILDEGALLERI - klikk på bildene for større utgave og manøvrer mellom bildene med piltastene.