Hønene i Barnas Gård. Foto: Eirin Nilsen
Hønene i Barnas Gård. Foto: Eirin Nilsen

Visste du at…

Dagene inne på Barnas gård flyr forbi. Til tross for det varme og strålende været i sommer,  har vi mange besøkende som vil hilse på dyrene. Det er aldri stille i gården, enten det er barn som lager liv eller så er det dyrene, spesielt sauene. Dyrene vi har på gården er ikke så ukjente, men visste du følgende:

  • Sauer er drøvtyggere, så de har altså fire mager. De kalles bladmage, nettmage, løpen og vom.
  • Båndet mellom søye og lam er veldig sterkt, denne type bånd kalles følgeatferd. Dette vil si at de nesten alltid går sammen. Om et av lammene kommer et stykke unna moren sin, vil ho breke frem til ho får svar og deretter løpe i full fart mot moren sin. Søya og de to lammene går nesten alltid sammen, men gjennom sommeren går de lengre og lengre unna hverandre mens de spiser. Dette ser vi stadig på Venus, hun er blitt så blad i å få kos og brått ender hun med å glemme seg bort og ser at mammaen sin er borte.
  • Kaniner elsker å grave. Barnas gård er full av hull som nettopp kaninene har gravd. Disse hullene kan bli flere meter lange om de går holde på som de vil. Men når de graver kan det også hende at de klarer å grave seg ut, og dette ønsker vi ikke. Vi vil jo heller ikke at kaninene skal grave lange og dype tuneller slik at du ikke får de inn for natten heller. Dette ender med at det blir veldig mange hull i gårder

Kaninene sløver ikke i skyggen, de driver med utgraving!

  • Høner har, som andre fugler, en spesiell hodebevegelse. De har en hakkete bevegelse på hodet mens de går, de beveger hodet rett og slett hodet frem og tilbake hele tiden. Det de egentlig gjør er at de stopper opp med hodet mens de går. De strekker så langt ut med hodet som de klarer og ettersom de beveger seg må de gjøre dette på nytt. Grunnen til at de har denne morsomme bevegelsen er for å klare å fokusere på det rundt seg, de ser altså bedre.
  • Høner kan ikke bevege på øynene sine. Hvis de skal se på noe nytt, er de nødt til å bevege på hele hodet sitt.