Malerier av Hans Gude og Thomas Fearnley henger på Rød Herregård
Hans Gude og Thomas Fearnley side om side i Rødstuen. Foto: Lillian Nyborg, Østfoldmuseene

Søndag på museet

Dette er den første i en rekke av en programserie, hvor Halden historiske Samlinger ønsker å sette fokus på forskjellige temaer knyttet til herregårdens historie. Programserien er for deg som ønsker et dypdykk i kulturhistorien.

Søndag 14. februar har vi satt fokus på to temaer: kunst og jernovner. Kristin Søhoel, formidler på Rød, har valgt å snakke om utvalgte malerier, med hovedvekt på Hans Gudes fjellandskap i den røde stuen. Bildet ble malt da Gude var professor i Düsseldorf, der diskusjonen mellom generasjoner og kunstretninger stod høyt i taket. Gude har også en tilknytning til Rød, men hvilken? Thomas Fearnley fra Fredrikshald var nasjonalromantiker, som tidlig søkte ut i Europa og ble bereist og beundret kunstner.

Det andre temaet  presenteres av førstekonservator og arkivar James Ronald Archer, som ser nærmere på jernovnene på Rød. Kanskje har du aldri sett skikkelig på dem der de står i krokene. De er langt mer enn mørke, kantede kasser med varmende funksjon, og forteller om stil og smak gjennom århundrene. Vi kaster bokstavelig talt lys på ovnene, forteller deres historie og ser dem i både den lille og den store sammenhengen. Lokalhistorie og europeisk historie i ett, akkurat som herregården ellers. Vil ønsker å fyre opp interessen for vår gamle jernkultur, og lover en tung og flammende halvtime. Den som følger med får ta del i en av Røds overraskende hemmeligheter.

Dette skjer altså på Rød Herregård, Halden  søndag 14.februar kl. 13.00-15.00. Les mer om arrangementet her.

Neste «Søndag på museet» er 10. april kl. 13.00, hvor temaet blir «Brødrene Colbjørnsen».  Denne gang holdes programmet inne på Herregårdskafeen – på Rød herregård.