Peder Colbjørnsen
Peder Colbjørnsen

Husker bare hva som hendte

«Husker bare hva som hendte? Søsknene Colbjørnsen og Halden i 1716.» Sånn var overskriften på foredraget og kulturkafé under Søndag på museet på Rød herregård.

Vi så i dette nærmere på Colbjørnsen’ene, deres rolle og hva som skjedde under bybrannen i Fredrikshald 1716. Aktørene er en svensk konge, et par brødre, en søster – scenen er byen, og kulissene er rykende brannruiner. Er historien som vi tror? Er alt som det gir seg ut for å være? Hvordan har vår oppfatning av historien blitt formet? Bli med på en reise på jakt etter sporene av hva som skjedde.

Bybrannen i Halden i 1716 er en av de mest myteomspunne hendelsene i Haldens historie. Sentralt i 1716 sto søsknene Colbjørnsen, der spesielt Peder har blitt stående som bildet på kampvilje og motstandskraft. Etterpå har denne offerdåden levd sitt eget liv, og gitt patriotisk næring gjennom 300 år. Det lokale har blitt løftet opp i nasjonalsfæren ved omtalen i «Ja, vi elsker», der også fjerde vers avsynges hver 17. mai i Busterudparken i Halden.

Foredraget 10 april 2016 var et ledd i Halden historiske samlingers satsing på emnet Den store nordiske krig, og inngår i serien «Søndag på museet».

Peder Colbjørnsen
Peder Colbjørnsen