Prosjektgruppa viser stolt fram den nye informasjonsbigården. Foto Espen Nordenhaug.

Bigården er tilbake på Rød

Halden og Omegn Birøkterlag kunne med stolthet åpne informasjonsbigården på Rød Herregård på søndag. Været var strålende og et sted mellom 80-100 mennesker besøkte bigården nederst i eplehaven på herregården. Nysgjerrige besøkende, barn som voksne, lot seg fasinere av å kunne observere biene både inni og utenfor kuben.

Museumsdirektør Gaute Jacobsen ønsket alle velkommen, og han ønsket også bigården velkommen. Nå har biene kommet tilbake til Rød, kunne han meddele. Tidligere var honningproduksjon en viktig binæring også på Rød Herregård. For museet er bigården et kjærkomment tilskudd til aktivitets- og formidlingstilbudet, meddelte han.

Generalsekretær i Norges Birøkterlag, Heidi Kirkeby, kommenterte at – jo, birøkterlaget i Halden er gammelt, men jammen er det et av de mest moderne også! Dere i Halden har alltid vært frampå med utadrettet virksomhet, og denne informasjonsbigården er den første av sitt slag i Norge. Det spesielle ved denne er at publikum helt på egenhånd kan se oppi bikuben uten å være redd for å bli stukket, noe jeg ikke har sett andre steder, sa Kirkeby. Hun oppfordret laget til å fortsette den utadrettede virksomheten, spesielt rettet mot barn og unge.

Hensikten med denne informasjonsbigården er i hovedsak å opplyse allmenheten om bier og birøkt og de pollinerende innsektenes viktige plass i naturen rundt oss. Birøkterlaget appellerte til varaordfører, Anne Kari Holm, som sto for åpning av bigården, om å sette fokus på hvordan kommunen kan bidra til opprettholdelse av det biologiske mangfoldet, ved balnt annet å plante innsektsvennlige planter i vegrabatter og andre egnede steder rundt om i byen. Holm viste en stor innsikt i bienes forunderlige verden og ga tydelig beskjed om at dette var noe hun skulle ta med til bygartneren sin.

Ta turen til bigården – når som helst – og la deg fasinere av bienes forunderlig verden!