Noe av juletrepynten fra Borgarsyssel Museums samlinger (1950-tall). Foto: Mona Beate B. Vattekar

Å pynte juletre

Noe av juletrepynten fra Borgarsyssel Museums samlinger (1950-tall).  Foto: Mona Beate B. Vattekar

Noe av juletrepynten fra Borgarsyssel Museums samlinger (1950-tall).
Foto: Mona Beate B. Vattekar

Hva slags gjenstander man har pyntet juletreet med har variert opp igjennom tiden. Den eldste juletrepynten var alltid enkel og hjemmelaget, slik som støpte talglys, lenker, blomster, engler, kongler og kurver. Kurvene ble gjerne fylt med rosiner, og det var også vanlig med annen spiselig pynt, slik som kaker, epler, appelsiner og til og med gulrøtter! Bruken av mat på juletrærne har gitt oss uttrykket ”å høste juletreet”. Ved endt julefeiring skulle barna plukke den spiselige pynten av treet. Dette skjedde gjerne 13. dag jul. Etter hvert som juletreet ble vanlig i de fleste hjem kom det også nye ting på markedet som man kunne pynte treet med, slik som glitter, englehår, vatt, flagg og forgylte kuler I dag har man et enda større utvalg av gjenstander å velge imellom, og for mange er nok nisser i alle varianter vanlig å bruke som pynt på juletreet. Men fortsatt er flere av de tradisjonelle gjenstandene sentrale i pyntingen, slik som kurver, lenker og lys. Det mange kanskje ikke tenker på, er at juletrepynten fra gammelt av har en symbolsk betydning. Visste du at:

  • Juletrelysene er et symbol på Jesus som ga sitt liv for oss, og dermed ble verdens lys?
  • Juletrekurvene skal minne oss om de tolv kurvene med mat som ble til overs da Jesus mettet 5000 mennesker med to fisk og fem brød? Det er også derfor man før hadde 12 kurver på treet.
  • De fargerike lenkene på juletreet står for samhold og vennskap, og at de skal minne oss om at alle mennesker hører sammen uansett hudfarge og religion?

Det siste er kanskje noe å tenke på i disse travle førjulstider? Tekst og foto: Mona Beate Buckholm Vattekar Kilde: Jul i Norge av Ørnulf Hodne Norsk jul av Birger Sivertsen Østfoldmuseenes arkiver