Borgarsyssel samler inn minner fra Borregaard

Borregaardssamfunnet er et dokumentasjonsprosjekt som søker og samler inn kunnskap og fortellinger fra Borregaard fabrikker og samfunnet rundt. Den første helgen i mars gjorde dette prosjektet kvantesprang. 

Borgarsyssel Museum ligger og har ligget rett utenfor fabrikkporten i hele museets eksistens og vært vitne til de massive endringene Borregaard har gjennomgått. At endringene i industrien og i arbeidslivet forøvrig har vært store vet vi godt. Men hvordan har disse store omstillingene blitt opplevd av enkeltmennesket? Det har Borgarsyssel Museum satt i gang et prosjekt for å finne ut av.

Det er i de små kommentarene man forstår hvilke endringer som  har funnet sted:

– Vi hadde et fint forhold, men vi var jo Des i 20 år.

– Plutselig kom det en maskin som kunne gjøre den jobben jeg hadde gjort både raskere og mer nøyaktig.

– Den første tingen jeg ble spurt om på jobbintervju var om jeg drakk mye.

Gjennom annonser i lokalavisene, sosiale medier, i samarbeid med Borregaard og i egne nettverk har Borgarsyssel Museum lyktes å komme i kontakt med mange mennesker med minner og tilknytning til Borregaard. Alt fra ledere til driftsoperatører til beboere i nabolaget. Fortellingene som har kommet inn til nå er like forskjellige som menneskene selv.

Å samle minner er et omfattende arbeid. Den første helgen i mars fikk Borgarsyssel uvurderlig hjelp fra den ideelle organisasjonen Memoar, der Bjørn Enes er daglig leder og drivkraft. I Memoar jobbes det for å samle inn og ta vare på minner fra arbeidslivet. Videodokumentasjon er den metoden som brukes. I løpet av tre dager fikk ansatte og frivillige tilknyttet Østfoldmuseene opplæring i å gjøre videointervjuer, og et tosifret antall mennesker tilknyttet Borregaardssamfunnet fortalte om sine liv og sitt arbeidsliv.

Stadig flere mennesker tar nå kontakt med Borgarsyssel for å la seg intervjue. Spennende og viktige fortellinger fra Østfold samles inn og tas vare på. Drømmen er å kunne formidle dette i en ny industrihistorisk utstilling på Borgarsyssel i 2021. Da fyller museet hundre år, da er det på sin plass å formidle den historien som det moderne Østfold nærmest – nemlig arbeiderhistorien.

Har du tilknytning til Borregaard eller nabolaget rundt og ønsker å dele din historie? Ta kontakt med prosjektleder Christine Haugsten Ellefsen på e-post.