Månedens gjenstand for juli 2016: Flisa fra Stenbock

I våres fikk Østfoldmuseene en meget hyggelig henvendelse fra en dame fra Re i Vestfold. Hun hadde i sine gjemmer en liten trebit hun ville fortelle om; – trebiten hadde hun etter sin nå avdøde mann, Tormod.

«Som liten gutt hadde Thormod vært på besøk med familien sin til Fredrikstad. Der hadde han sett en båt som skulle ha tilhørt Tordenskiold. Gutten var svært interessert i båten og mens han strøk over ripa på båtrestene etter Stenbock, så gikk det av en bit!

Gutten ble kjemperedd, han visste godt at man ikke måtte ødelegge noe på et museum, så han turte ikke si noe. I stedet stakk han biten raskt ned i lomma. Der ble den liggende både den dagen og hele dagen etter på veien hjem. Vel hjemme i Drangedal gjemte gutten biten i en skuff på rommet sitt, og der ble den liggende som en litt trist hemmelighet.

En dag fortale mammaen hans at den båten de hadde sett på i Fredrikstad hadde brent opp, og nå turte han endelig fortelle hva som hadde skjedd den dagen i Fredrikstad! Og biten ble tatt opp fra skuffen på rommet og fikk ny plass vakker innpakket i et mykt klede i det flotteste skapet i stuen og ble tatt godt vare på!

Når gutten ble voksen ble han gift med en dame som faktisk var i slekt med selveste Tordenskiold og trebiten fikk være med på mange skoletimer og har blitt beundret av mange skolebarn i årenes løp.