Fullt hus i Herregårdscafeen på Rød herregård søndag. Foto: Lillian Nyborg, Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger

Fullt hus ved søndagsforedrag

Ved å ha sett rundt i arkiver og litteraturen kunne førstekonservator og arkivar James Ronald Archer ved Halden historiske Samlinger presentere fakta, myter og spørsmål om det som skjedde i Fredrikshald en sommer for 300 år siden. Det ble fullt hus i cafeen på Rød når haldenserne kom for å få ta del av undersøkelser og interessante bilder av bilder fra samlingen på Rød herregård å andre steder.

De mytene som er ovenfor hva som skjedde når byen ble satt i brann i juli måned 1716 ble gjengitt og diskutert av foredragsholderen. Sentralt i historien sto fire søsken Colbjørnsdatter og Colbjørnsen, en kommandant og en konge. 65 besøkende kom å fikk ved siden av kunnskap for sjelen noen kaker for kroppen. Foredraget var en del i museets sin satsing «Søndag på museet» og en del i historiefortellingen om den store nordiske krig og prosjektet  1718-krigen menneskene skuddet.

Nettavisen Halden24 var tilstede under foredraget.

James Ronald Archer
Foredragsholder James Ronald Archer med bilde av Anna Colbjørnsdatter ved Norderhov 1716. Foto: Lillian Nyborg, Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger